Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

Паливо до повітронагрівника слід подавати металевим трубопроводом.

16.2.38. Під час експлуатації тепловироблювальних установок забороняється:

Працювати на установці з порушеною герметичністю паливопроводів, нещільними з'єднаннями корпусу форсунки з тепловироблювальною установкою, несправними димоходами, несправними електродвигунами та пусковою апаратурою, а також за відсутності теплового захисту електродвигуна тощо;

Працювати з невідрегульованою форсункою;

Влаштовувати огорожі з горючих матеріалів біля установки та витратних баків;

Відігрівати паливопроводи відкритим полум'ям;

Здійснювати пуск тепловироблювальної установки без продування повітрям у разі короткочасної зупинки;

Запалювати робочу суміш через оглядове вікно;

Регулювати зазор між електродами свічок під час роботи тепловироблювальної установки;

Запускати роботу тепловироблювальної установки за відсутності захисних грат на повітрозабірних колекторах.

16.2.39. Монтаж, підготовка до роботи, запуск електрокалорифера повинні здійснюватись згідно з вимогами, зазначеними в інструкції завода-виробника. Електрокалорифери повинні мати справну сигналізацію та блокування, що унеможливлює подавання електроенергії до нагрівальних елементів, якщо вентилятор не працює, справну автоматику контролю за температурою повітря на виході та її регулюванням, електричний та тепловий захист.

16.2.40. Під час експлуатації електрокалориферів забороняється:

Застосовувати горючі матеріали для м'якої вставки між корпусом електрокалорифера та вентилятором;

Вимикати сигналізацію та блокування;

Перевищувати температуру повітря, що встановлена заводом-виготовлювачем, на виході з електрокалорифера;

Вмикати калорифер, якщо вентилятор не працює. Зберігати в приміщенні, де встановлений електрокалорифер, горючі речовини та матеріали.

16.2.41. Під час будівництва військових об'єктів Збройних Сил України проектувальні організації зобов'язані вести авторський нагляд за дотриманням проектних рішень з пожежної безпеки.

16.2.42. Авторський нагляд слід здійснювати в процесі будівництва і приймання в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта для забезпечення відповідності будівельних і технологічних рішень до проектних щодо забезпечення пожежної безпеки.

16.2.43. Приймання та введення в експлуатацію нових і реконструйованих військових об'єктів без дозволу служб пожежної безпеки забороняється.

17. Вимоги пожежної безпеки під час проведення вогневих робіт

17.1. Загальні вимоги, підготовка до проведення вогневих робіт

17.1.1. Місця проведення зварювальних та інших вогневих робіт, пов'язаних із нагріванням деталей до температур, спроможних викликати займання матеріалів та конструкцій, можуть бути:

Постійними, які організуються у спеціально обладнаних для цієї мети цехах, майстернях чи на відкритих майданчиках;

Тимчасовими, коли вогневі роботи проводяться безпосередньо в будівлях, які зводяться або експлуатуються, в спорудах та на території об'єктів з метою монтажу будівельних конструкцій, ремонту устатковання тощо.

17.1.2. Постійні місця проведення вогневих робіт визначаються наказами, розпорядженнями, інструкціями командира військової частини. Перекриття, перегородки та підлога в цих місцях повинні бути виготовлені з негорючих матеріалів.

17.1.3. Балони з горючими газами слід зберігати окремо від балонів з киснем та іншими окислювачами. Зовнішня поверхня балонів повинна бути пофарбованою в установлений для кожного газу колір.

17.1.4. Під час перекантування балонів з киснем уручну забороняється братися за вентилі.

17.1.5. Балони, у яких виявлено витікання газу, повинні негайно прибиратися у безпечне місце.

17.1.6. Командир військової частини чи структурного підрозділу, де проводитимуться вогневі роботи на тимчасових місцях (крім будівельних майданчиків), зобов’язаний підписати наказ по частині та видати виконавцю наряд-допуск (додаток 13 до цих Правил) на проведення робіт. До початку виконання таких робіт командир частини чи структурного підрозділу зобов’язаний розробити заходи щодо забезпечення пожежної безпеки місця їх проведення, оповістити про це пожежний підрозділ (ДПД) або особу, яка відповідає за пожежну безпеку об’єкта, призначити осіб, які безпосередньо відповідають за дотримання правил пожежної безпеки на місці проведення вогневих робіт, провести з виконавцями (виконавцем) протипожежний інструктаж. Наряд-допуск повинен бути узгоджений з начальником служби пожежної безпеки частини напередодні виконання робіт з установленням з боку пожежного підрозділу (ДПД) відповідного контролю.