Сегодня: 20 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

15.1.19. Кожна спеціальна фортифікаційна споруда повинна бути забезпечена вогнегасними засобами в кількості, необхідній для гасіння внутрішніх пожеж. Вибір вогнегасних засобів, способів їхнього збереження і подачі у вогнище пожежі здійснюється в кожному конкретному випадку з урахуванням пожежної небезпеки приміщень, які треба захистити, сумісності вогнегасних засобів з горючим навантаженням і техніко-економічними показниками. При виборі вогнегасних засобів, необхідно враховувати екологічні наслідки їх застосування, можливість відновлення умов безпечного перебування особового складу після їх застосування в різні періоди функціонування споруди й умови утилізації після закінчення терміну придатності. Запаси вогнегасних засобів установлюються нормами чи визначаються розрахунком.

15.1.20. З урахуванням загальних вимог, викладених у п.15.1.19, внутрішнє пожежегасіння в спорудах може здійснюватися:

Водою, водними вогнегасними речовинами;

Повітряно-механічною піною;

Негорючими (чи інертними) газами і газовими сумішами;

Аерозольними вогнегасними речовинами.

15.1.21. Споруди СФС повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння згідно з додатком №7 до цих Правил.

15.1.22. У спорудах об’ємом 5 тис. м3 та більше повинно бути передбачене окреме приміщення (пожежний пост) площею не меншою ніж 15 м2 для розміщення пожежного та гірничорятувального устатковання і майна. Приміщення пожежного поста повинне бути обладнане телефонним і диспетчерським зв'язком з командним пунктом споруди і пожежним підрозділом.

15.2. Забезпечення евакуації особового складу під час пожежі

15.2.1. Кількість та розміри евакуаційних виходів з приміщень пожежних відсіків і споруди, їхні конструктивні й планувальні рішення, умови освітленості, протяжність шляхів евакуації, їх облицювання повинні відповідати протипожежним вимогам будівельних норм. Евакуаційні шляхи повинні забезпечувати евакуацію всього особового складу, що знаходиться в споруді.

15.2.2. Для оповіщення особового складу про пожежу повинні використовуватися спеціальні технічні засоби оповіщення (експлуатаційний зв’язок, світлова і звукова сигналізація та ін.).

15.2.3. Для забезпечення евакуації тамбури, які мають блокування дверей, повинні бути обладнані пристроями для подачі аварійного сигналу (світлового і звукового) на пульт керування, місцевою світловою сигналізацією положення дверей з кожної сторони, місцевою сигналізацією про дозвіл чи заборону проходу.

15.2.4. Несучі елементи сходів (площадки, косоуори, сходові марші) на шляхах евакуації повинні бути виготовлені з негорючих матеріалів.

15.2.5. Для обмеження поширення пожеж, забезпечення умов їхнього гасіння, захисту особового складу від вогню, диму і токсичних продуктів горіння споруда повинна бути розділена на пожежні відсіки. У кожній споруді з перебуванням особового складу повинно бути не менше ніж два пожежні відсіки.

Кожен пожежний відсік, у якому перебуває особовий склад, повинен мати не менше ніж два розосереджені евакуаційні виходи назовні чи в суміжні пожежні відсіки.

15.2.6. У місцях виходу з пожежних відсіків повинні передбачатися тамбури. Між відсіками тамбур повинен мати троє дверей: зі сторони відсіків, протипожежні і середні - герметичні. У місцях виходу в сходову клітку допускається тамбур із двома дверима: герметичні двері встановлюються з сторони сходової клітки.

15.2.7. Протипожежні двері, що застосовуються в спорудах, повинні самі зачинятися і мати ущільнення у притворах.

15.2.8. Двері сходових кліток, що ведуть у загальні коридори, двері ліфтових приміщень і тамбурів слід обладнати пристроями для самозачинення і ущільнення в притворах. Вони не повинні мати пристроїв, що не дозволяють їх відкрити без ключа.

15.2.9. Сходові клітки, коридори, проходи, тамбури та інші шляхи евакуації повинні бути забезпечені евакуаційним освітленням відповідно до вимог норм та правил улаштування електроустановок. На путях евакуації повинні бути позначені світловими покажчиками напрямки руху з написом “ВИХІД” білого кольору на зеленому фоні, підключеними до джерел живлення евакуаційного (аварійного) освітлення, або такими, що переключаються автоматично в разі зникнення живлення на основних джерелах.

15.2.10. Двері компресорних станцій повинні відкриватися назовні. Усі приямки і канали в приміщеннях компресорних станцій повинні закриватися врівень з підлогою спеціальними плитами або металевими рифленими листами, що повинні бути надійно прикріплені до підлоги.

15.2.11. Приміщення балонних повинно бути відділене від суміжних приміщень тамбуром з протипожежними дверима, які повинні відчинятися назовні.

15.2.12. В диспетчерських пунктах, на бойових постах і в приміщеннях для безпосереднього використання за призначенням повинні бути аварійно-рятувальні засоби для проведення аварійно-рятувальних робіт силами особового складу СФС.

До комплекту повинні входити засоби індивідуального захисту особового складу, первинні засоби пожежогасіння, монтажно-демонтажні засоби, засоби для надання першої медичної допомоги та ін.

15.2.13. Увесь особовий склад, який перебуває у СФС, повинен бути забезпечений індивідуальними засобами захисту органів дихання від продуктів горіння. Щоквартально слід проводити практичні заняття з роботи в індивідуальних засобах захисту.

15.2.14. На евакуаційних шляхах не дозволяється:

Встановлювати обладнання і навісні технічні пристрої, які можуть призвести до зменшення ширини і висоти простору;

Споруджувати пороги чи проміжні східці, крім випадків, коли влаштування порогів необхідне для запобігання розтіканню рідин;

Захаращувати коридори, проходи, сходові марші і площадки, тамбури тощо меблями, обладнанням, різними матеріалами, а також улаштовувати вбудовані шафи з горючих матеріалів;

Встановлювати відкидні ліжка для відпочинку особового складу;