Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

 

9.3. Бази, склади, сховища продовольства та холодильні установки

9.3.1. Освітлювання та силове електрообладнання складів повинно відповідати вимогам ПУЕ і постійно утримуватися у справному стані. Для запобігання попаданню скла і розплавленого металу на продовольство, тару і горючі конструкції електричні лампи у сховищах захищаються плафонами і металічною сіткою.

9.3.2. Влітку температура у товщі шару борошна, крупи і зерна не повинна перевищувати +25о С.

9.3.3. Сірники зберігаються у окремих сховищах. Сумісне зберігання сірників і продовольства заборонено. У виключних випадках зберігання сірників сумісно з продовольством допускається лише у кам’яних сховищах з умовою розміщення в окремих секціях, ізольованих від суміжних секцій протипожежною стіною, а само сховище знаходиться на відстані від сусідніх споруд не ближче ніж 25 м.

У сховищах, де зберігаються сірники, дозволяється користуватися тільки електричним освітленням і акумуляторними ліхтарями.

Висота штабеля повинна бути не більше 10 рядів ящиків (для ящиків по 1000 коробок).

Ящики із сірниками забороняється кидати і різко струшувати. Ящики для перевірки якості сірників скриваються обережно і на відстані не ближче ніж 2 м від штабелів. Перевірка якості сірників проводиться поза сховищем.

9.3.4. Сіно дозволяється зберігати на відстані від шосейних і ґрунтових доріг не менше ніж 50 м та від залізниць – не менше ніж 100 м. При тимчасовому зберіганні біля залізниць воно розміщується на відстані не менше ніж 20 м. Місця для куріння влаштовуються на відстані не менше ніж 50 м від сіносховищ, стогів та споруд.

Забороняється використовувати споруди, склади та сховища для зберігання сіна в якості місць для нічного відпочинку.

Під час зберігання сіна (особливо підвищеної вологості) необхідно постійно спостерігати за його станом з метою попередження самонагрівання.

9.3.5. У разі зберігання олій необхідно дотримуватися таких правил:

Для зберігання олії в загальному сховищі відводиться окреме ізольоване місце;

Якщо в місцях зберігання олії підлога дерев’яна, її оббивають залізом;

Роздача олії проводиться над противнем;

Місце зберігання олії утримується у повній чистоті;

Перед закриттям сховища всі місця, де була пролита олія, витираються насухо, бочки з олією закриваються металевими пробками;

Ганчір’я і тирса, просочені олією, видаляються із приміщення у відведене для цього місце;

У разі зберігання олії поза приміщенням, земля, просочена олією, видаляється і місце, де була пролита олія, засипається свіжим піском;

Підлога приміщень маслосховищ періодично промивається лужним розчином;

На час приймання олії із залізничних цистерн а також, масового відпускання олії встановлюється пожежний пост для контролю виконання заходів пожежної безпеки;

На складах забороняється накопичувати і зберігати ганчір’я, папір та інші матеріали, промащені олією.

Застосувати відкритий вогонь для розігрівання олії забороняється.

9.3.6. Освітлення овочесховищ здійснюється постійними або переносними електричними лампами (36 В), з арматурою, яка захищає лампи від механічних пошкоджень. У виключних випадках, за відсутністю електроосвітлення, дозволяється користуватися ліхтарем “летюча миша”.

9.3.7. У разі зберігання продовольства в польових умовах і улаштування бунтових майданчиків у лісі, для попередження пожеж необхідно ділянку ліса на відстані 25 м від площадок очищати від дрібної порослі, чагарника, хмизу.

9.3.8. Зберігання порожньої тари в одному приміщенні з продовольством заборонено.

Нова тара усіх видів зберігається окремо від тари, що була у використанні, а мішкотара – розсортированою по категоріях.

В усіх продовольчих складах для зберігання тари відводяться спеціальні сховища або інші приміщення.

Приміщення, які призначені для зберігання дерев’яної тари, забезпечуються пожежним інвентарем і обладнанням. Такі приміщення повинні бути віддалені від інших будов складу: кам’яні – на 25 м, дерев’яні – на 30-40 м.

9.3.9. Стаціонарні холодильні камери розміщуються в окремій будові.

Блок холодильних камер відокремлюється від інших приміщень загальним тамбуром шириною не менше ніж 1,5 м.

Електроосвітлювальні прилади і вимикачі в камерах повинні бути в герметичному виконанні.

Камери встановлюються в підсобних приміщеннях складу або в спеціально відведених місцях. Температура в приміщенні повинна бути не вища ніж +40 0С. Місце установки камери повинно бути сухим, віддалене від джерел тепла і захищене від прямих сонячних променів.

Установка збірних холодильних камер поза приміщенням допускається у виключних випадках.

Холодильні агрегати збірних камер встановлюють на масивному фундаменті висотою 0,4 – 0,5 м безпосередньо біля камери, але не ближче ніж 0,5 м від стін камери і приміщення.

Агрегат повинен мати з’ємну ришітчату (сітчасту) металічну огорожу і надійно заземлений (занулений).

9.3.10. За складами-холодильниками та холодильними установками здійснюється постійний нагляд, оскільки витікання аміаку в цьому устаткуванні вогненебезпечно. Для виявлення місця витікання аміаку допускається користуватися лише спеціальними хімічними індикаторами. Застосовувати вогонь для цієї мети заборонено.

9.3.11. Проводити ремонт конденсаторів, випаровувальників, переохолоджувачів рідкого аміаку та іншої апаратури, в якій знаходиться аміак, необхідно після попереднього від­смоктування аміаку з пошкодженої ділянки аміачної сис­теми.

9.3.12. Відкривання циліндрів компресорів, демонтаж трубопроводів, апаратів та арматури дозволяється лише піс­ля видалення з них аміаку та масла.

Під час внутрішнього огляду циліндра, картера, масло­віддільника та інших частин машин і апаратів холодильної установки з метою освітлення дозволяється користуватися лише переносними лампами напругою не вище ніж 12 В. Користуватися під час огляду відкритим полум'ям забороняється.

9.3.13. Під час відкривання у складах-холодильниках апаратів холодильної установки та випускання масел з маслозбирачів, холодильних апаратів та приладів охолодження, розташованих у закритому приміщенні, потрібно обов'язково включити в роботу витяжну вентиляцію.