Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

17.1.7. Начальник служби пожежної безпеки або ДПД після одержання оповіщення щодо проведення на об'єкті вогневих робіт зобов’язаний:

Організувати огляд місця проведення вогневих робіт;

Визначити додаткові протипожежні заходи і зробити про це запис у наряді-допуску;

Перевірити в осіб, які виконуватимуть вогневі роботи, наявність наряду-допуску, кваліфікаційного посвідчення та знання ними правил пожежної безпеки;

У разі проведення вогневих робіт у вибухопожежонебезпечних місцях виставити тимчасовий пожежний пост.

17.1.8. Виконання вогневих робіт дозволяється після узгодження з СПБ або ДПД усіх передбачених заходів пожежної безпеки.

17.1.9. Дозвіл на проведення тимчасових вогневих робіт надається тільки на одну робочу зміну.

У разі виконання однотипних вогневих робіт, що здійснюються протягом декількох змін (діб), повторні дозволи на них від керівництва об’єкта не потрібні. У цьому разі на кожну наступну робочу зміну представник СПБ або ДПД після повторного огляду місця проведення вогневих робіт робить в наряді-допуску відповідний запис.

17.1.10. Проведення вогневих робіт на постійних та тимчасових місцях дозволяється лише після вжиття заходів, які унеможливлюють виникнення пожежі: очищення робочого місця від горючих матеріалів, захисту горючих конструкцій, забезпечення первинними засобами пожежогасіння (вогнегасником, ящиком з піском та лопатою, відром з водою). Вид (тип) та кількість первинних засобів пожежогасіння, якими повинно бути забезпечене місце робіт, визначаються з урахуванням рекомендацій, наведених у додатку №7 цих Правил, і зазначаються в наказі.

17.1.11. Після закінчення вогневих робіт виконавець зобов'язаний ретельно оглянути місце їх проведення, за наявності горючих конструкцій полити їх водою, усунути можливі причини виникнення пожежі.

Посадова особа, відповідальна за пожежну безпеку приміщення (дільниці, установки, території тощо), де проводились вогневі роботи, зобов’язана організувати перевірку місця проведення цих робіт протягом двох годин після їх закінчення.

Про приведення місця вогневих робіт у пожежобезпечний стан виконавець та посадова особа, відповідальна за пожежну езпеку, роблять позначки у наряді-допуску та відповідні доповіді черговому по частині.

17.1.12. Технологічне обладнання, на якому передбачається проведення вогневих робіт, необхідно привести у вибухопожежобезпечний стан до початку виконання цих робіт (вилучити вибухопожежонебезпечні речовини та відкладення, відключити діючі комунікації, виконати безпечними методами очищення, промивання, прошпарення, забезпечити вентиляцію та контроль за повітряним середовищем тощо).

17.1.13. Місце проведення вогневих робіт має бути очищене від горючих речовин та матеріалів у радіусі, зазначеному у таблиці 17.1.

Таблиця 17.1. – Радіус, у межах якого очищується місце проведення вогневих робіт

Висота точки зварювання над рівнем підлоги чи прилеглої території, м

0-2

2

3

4

6

8

10

Понад 10

Мінімальний радіус зони, м

5

8

9

10

11

12

13

14

17.1.14. Розміщені в межах зазначених радіусів будівельні конструкції, настили підлог, оздоблення з матеріалів груп горючості Г2, Г3, Г4, а також горючі частини обладнання та ізоляція мають бути захищені від потрапляння на них іскор металевими екранами, покривалами з негорючого теплоізоляційного матеріалу чи в інші способи і в разі необхідності политі водою.

17.1.15. З метою запобігання потраплянню розжарених часток металу в суміжні приміщення, на сусідні поверхи, близько розташоване устатковання, всі оглядові, технологічні й вентиляційні люки, монтажні та інші отвори в перекриттях, стінах і перегородках приміщень, де здійснюються вогневі роботи, повинні бути закриті негорючими матеріалами.

17.1.16. Приміщення, в яких можливе скупчення парів ЛЗР, ГР та горючих газів, перед проведенням вогневих робіт повинні бути старанно провентильовані.

17.1.17. Двері, що з'єднують приміщення, де виконуються вогневі роботи, з суміжними приміщеннями, повинні бути зачинені.

17.1.18. Місце для проведення зварювальних та різальних робіт у будівлях і приміщеннях, у конструкціях яких використані горючі матеріали, має бути огороджене суцільною перегородкою з негорючого матеріалу. При цьому, висота перегородки повинна бути не менше ніж 1,8 м, а відстань між перегородкою та підлогою - не більше ніж 0,05 м. Для запобігання розлітанню розпечених часток цей зазор повинен бути обгороджений сіткою з негорючого матеріалу з розміром чарунок не більше ніж 1мм´1 мм.

17.1.19. Під час проведення вогневих робіт у вибухопожежонебезпечних місцях має бути встановлений пильний контроль за станом повітряного середовища проведенням експрес-аналізів із застосуванням газоаналізаторів.

17.1.20 Під час перерв у роботі, а також у кінці робочої зміни зварювальна апаратура повинна відключатися, у тому числі від електромережі, шланги від'єднуватися і звільнятися від горючих рідин та газів, а у паяльних лампах тиск повинен бути повністю знижений.

Після закінчення робіт уся апаратура й устатковання мають бути прибрані в спеціально відведені приміщення (місця).

17.1.21. Якщо організуються постійні місця проведення вогневих робіт більше ніж на 10 постах (зварювальні, різальні майстерні), має бути передбачене централізоване електро - та газопостачання.

17.1.22. У зварювальній майстерні, за наявності не більше ніж 10 зварювальних постів, для кожного з них дозволяється мати по одному запасному балону з киснем та горючим газом. Запасні балони повинні бути огороджені щитами з негорючих матеріалів або зберігатися у спеціальних прибудовах до майстерні.

17.1.23. Вогневі роботи повинні негайно припинятися на вимогу представників СПБ або начальника ДПД.

17.1.24. Не дозволяється:

Приступати до роботи в разі несправності апаратури;