Сегодня: 20 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

Продовження таблиці 15.1

Характеристика речовин і матеріалів, наявних у приміщенні

Приблизний перелік приміщень СФС

Категорія приміщення

Негорючі речовини і матеріали в гарячому, розжареному та розплавленому стані, процес обробки яких супроводжується виділенням променистого тепла, іскор і полум'я; горючі гази, рідини та тверді речовини, які спалюються або утилізуються як паливо

Термічні і электрогазозварювальні цехи і майстерні.

Розподільні пристрої з вимикачами й апаратурою, які містять менше 60 кг масла в одиниці устатковання, за умови, що розосереджене пожежне навантаження від інших горючих матеріалів не перевищує 10 кг/м2

Г

Негорючі речовини і матеріали в холодному стані. Допускається відносити до категорії Д приміщення, в яких знаходяться горючі рідини в системах змащування, охолодження та гідроприводу обладнання, в яких не більш ніж 60 кг на одиницю обладнання, у разі тиску не більше ніж 0,2 МПа; кабельні електропроводки до обладнання, окремі предмети меблів на місцях

Приміщення, що не відносяться до категорій А, Б, В або Г

Д

15.1.6. Резервуари з ЛЗР і ГР повинні розміщуватися у окремому приміщенні, що відповідає вимогам п. 15.1.3, відділеному від коридору тамбуром з одними протипожежними й одними герметичними дверима. Не дозволяється улаштовувати вихід з сховищ палива безпосередньо у вибухонебезпечні приміщення, а також у приміщення розподільчих пристроїв.

15.1.7. Дверні пройоми приміщень (сховищ) з ЛЗР і ГР повинні мати пороги з пандусами. Висота порога визначається розрахунком з умови запобігання розтіканню рідини в разі ушкодження найбільшої ємкості, але не менше ніж 0,15 м.

Резервуари з ЛЗР і ГР повинні бути обладнані аварійним зливним трубопроводом, з'єднаним з резервною ємкістю. Місткість резервної ємкості повинна бути не менша ніж місткість більшого резервуара. Діаметр аварійного зливного трубопроводу визначається розрахунком за умови, що час зливання не перевищуватиме 15 хв.

Допускається не влаштовувати аварійне зливання, якщо верх резервуарів у сховищі знаходиться нижче ніж відмітка підлоги споруди і передбачено автоматичну установку пожежогасіння.

Резервуари ЛЗР і ГР повинні бути обладнані дихальною системою. Випуск парів ЛЗР і ГР із резервуарів у приміщення, в яких вони встановлені, не допускається.

15.1.8. Трубопроводи для транспортування ЛЗР і ГР прокладаються в каналах, що перекриваються плитами (кришками) з негорючих матеріалів. У межах машинної зали ДЕС допускається відкрите прокладання. Через кожні 75 м, а також у місцях перетинання стін і перегородок канали повинні розділятися перегородками з негорючих матеріалів.

15.1.9. Транспортні і комунікаційні тунелі повинні мати вентиляцію і систему димовидалення.

15.1.10. Прокладка кабельних ліній повинна здійснюватись у кабельних каналах, тунелях, шахтах, фальшпідлогах, коробах, приміщеннях із вводом кабелів і т. ін. Конструкції, що обгороджують кабельні канали, повинні мати межу вогнестійкості не меншу ніж 1,5 год. Відкрита транзитна прокладка кабельних ліній без покриття вогнезахисними сумішами у прохідних тунелях, потернах, сходових клітках і коридорах, що є евакуаційними шляхами, не допускається.

15.1.11. Засоби регенерації повітря повинні зберігатися в окремих приміщеннях з конструкціями, що мають межу вогнестійкості не меншу ніж 2,5 год, та протипожежними дверима з межею вогнестійкості не меншою ніж 1,2 год.

15.1.12. Будівельні конструкції споруд повинні бути виконані з негорючих матеріалів. Не дозволяється виконувати облицювання стін і стель горючими матеріалами і такими, що виділяють під час горіння токсичні продукти, а також обклеювати їх горючими плівковими матеріалами.

15.1.13. Підлога, кришки каналів і люків, ізоляція трубопроводів усіх призначень, конструкції підвісних стель повинні бути виготовлені з негорючих матеріалів.

15.1.14. У разі перетинання протипожежних та інших внутрішніх стін і перекриттів різними комунікаціями зазори між комунікаціями і стінами та перекриттями повинні зашпаровуватися наглухо будівельним розчином чи вогнезахисними мастиками на всю товщину будівельної конструкції.

15.1.15. Меблі та інший інвентар приміщень повинні бути виготовлені з негорючих несучих елементів. Матеріали, що застосовуються для облицювання, й інші деталі меблів повинні бути негорючими або важкогорючими, що не виділяють під час горіння токсичних продуктів. Не допускається використання м'яких меблів з горючих матеріалів.

15.1.16. Розміщувати службові і побутові приміщення з постійним перебуванням більше як 10 чоловік, а також приміщення, в яких розміщуються вибухопожежонебезпечні й агресивні продукти та виробництва, поряд, над і під приміщеннями компресорних та балонних не дозволяється.

У приміщені компресорної повинні бути передбачені спеціальні місця для зберігання в закритих ящиках вигляді обтиральних матеріалів, а також запасів масла, необхідного для роботи компресора між регламентними перевірками.

15.1.17. Відстань між балонами і приладами опалення повинно бути не менша ніж 1 м. Встановлювати захисний екран з негорючого матеріалу слід так, щоб відстань від екрану до балону і до приладу опалення була не менша ніж 0,1 м.

15.1.18. У СФС повинні бути передбачені сигналізація, яка сповіщає про положення протипожежних дверей і люків, дистанційне управління вентиляторами, герметичними клапанами, засувками й іншими технічними засобами пожежних відсіків.

Системи управління вентиляцією, кондиціюванням повітря повинні бути зблоковані для їх автоматичного відключення в разі спрацювання установок пожежогасіння.