Сегодня: 20 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 2)

8.1.11. У приміщеннях сховищ, каталогів та описів установлюють протипожежні двері 2-го типу.

8.1.12 У разі відсутності в приміщеннях архівосховищ вікон там влаштовуються спеціальні системи димовидалення.

8.1.13. Стелажі у сховищах мають бути виготовлені з негорючих матеріалів.

8.1.14. Поздовжні проходи між стелажами повинні бути не менше ніж 1 м, а між стелажами та стінами - не менше ніж 0,8 м завширшки. Головний прохід та прохід між торцями стелажів та стіною мають бути відповідно не менше ніж 1,2 м та 0,45 м завширшки.

8.1.15 У приміщеннях сховищ архівів оздоблення стін та стель виконується тільки з негорючих матеріалів.

8.2. Казарми, житлові будинки, гуртожитки

8.2.1. Будинки казарм звичайно проектуються так, щоб вони були розташованими окремо від інших будівель. Не допускається вбудовувати в казарми котельні, насосні, вбудовувати й прибудовувати трансформаторні підстанції, майстерні переробки та склади зберігання горючих та легкозаймистих рідин. Розміщення насосної в підвальних та цокольних поверхах, а також у технічному підпіллі допускається лише для внутрішнього протипожежного водогону.

8.2.2. З кожного поверху будинку казарми повинно бути не менше двох евакуаційних виходів, розташованих у протилежних частинах будинку. В одноповерховій казармі, за умови проживання в ній менше ніж 50 військовослужбовців, допускається передбачати один евакуаційний вихід.

8.2.3. У казармі ширина центрального проходу повинна бути не менша ніж
2,8 м.

8.2.4. Коридори, проходи, основні та запасні виходи повинні постійно утримуватися вільними, горища - зачиненими на замки та опечатаними, ключі від них мають зберігатись у чергового роти.

8.2.5. Проживання особового складу в коморах, сушарнях та інших приміщеннях, які не призначені для цього, забороняється.

8.2.6. Місткість спального приміщення приймається з розрахунку 2,5 – 4 м2 на кожного військовослужбовця. При цьому об’єм приміщення має бути 9 – 12 м3 на одну особу.

8.2.7. Меблі в казармі розставляють так, щоб не перешкоджати евакуації особового складу в разі пожежі.

8.2.8. Місткість народознавчої світлиці приймається з розрахунку не менше ніж 0,85 м2 на одну особу, при цьому у приміщенні, яке має один евакуаційний вихід, дозволяється одночасне перебування не більше ніж 50 осіб.

8.2.9. У коморах підрозділів забороняється зберігати легкозаймисті та горючі рідини, фарби, мастила, промаслене обмундирування та ганчір'я.

8.2.10. Робоче обмундирування належить зберігати в шафах, що вентилюються. Забороняється зберігання робочого обмундирування навалом в коморах і сушарнях.

8.2.11. Кімнати для зберігання зброї обладнуються охоронно-пожежною сигналізацією з дублюванням сигналів черговому по частині та днювальному.

8.2.12. Кімната для зберігання зброї повинна бути забезпечена ящиками для збирання використаного паперу або ганчір'я. По закінченню чистки зброї сміття з ящиків повинно бути винесено. Зберігання масла для чистки зброї дозволяється в кімнаті для зберігання зброї в металевої тарі, яка щільно зачиняється.

8.2.13. Місце днювального роти слід розміщувати всередині казарменої секції, щоб забезпечити спостереження за вхідними дверима, кімнатою для зберігання зброї та входом у спальне приміщення.

8.2.14. Для штучного освітлення приміщень казарм слід передбачати робоче, аварійне, евакуаційне та чергове освітлення. Кімнати для зберігання зброї, місце днювального, приміщення із протипожежними насосами та електрощитова повинні мати аварійне освітлення.

Евакуаційне освітлення повинне бути в коридорах, на сходах, у народознавчих світлицях та в спальних приміщеннях.

Для чергового освітлення коридорів слід використовувати світильники евакуаційного освітлення.

Керування освітленням спальних приміщень, кімнат для зберігання зброї, кімнат для вмивання, прибиральних, душових, входів у казарми, коридорів та сходів повинно здійснюватися з місця днювального.

8.2.15. Лінії живлення насосів пожежогасіння, евакуаційного та аварійного освітлення повинні бути самостійними і починатися з увідно-розподільчого пристрою.

8.2.16. У кімнаті побутового обслуговування місця для прасування повинні бути забезпечені необхідною кількістю негорючих підставок під електропраски.

Не дозволяється ставити електропраски в шафи до їх повного охолодження, залишати без нагляду включені електроприлади, установлювати їх ближче ніж 1 м від занавісок та інших матеріалів, що горять.

8.2.17. Установлення штепсельних розеток у коморі для зберігання майна роти та особистих речей військовослужбовців, а також у кімнаті для вмивання та душовій не допускається.

8.2.18. Кімната командира роти та місце днювального повинні бути обладнані телефонним зв'язком.

8.2.19. У разі використання пічного опалення повинні виконуватися вимоги пожежної безпеки, які викладені в розділі 6.2. цих Правил.

8.2.20. У разі використання для освітлення казарм підвісних гасових ламп або ліхтарів вони повинні надійно підвішуватися до стелі і мати металеві запобіжні ковпаки над стеклами. Відстань від ковпака над лампою або кришки ліхтаря до горючих (важкогорючих) конструкцій стелі має бути не менша ніж 0,8 м, а від скла лампи (ліхтаря) до горючих (важкогорючих) стін - не менша ніж 0,2 м.

Настінні гасові лампи (ліхтарі) повинні мати металеві відбивачі світла та надійне кріплення. Настільні гасові лампи (ліхтарі) повинні мати стійкі основи. Лампи (ліхтарі) повинні заправлятися лише освітлювальним гасом. Заправка їх бензином не допускається. Гасові лампи (ліхтарі) не можна встановлювати біля горючих матеріалів та предметів (драпірувань, завісок тощо).

8.2.21. Відповідальність за пожежну безпеку гуртожитків покладається на комендантів або осіб, що їх заміщають.

8.2.22. Усі особи, котрі прибувають до гуртожитків, повинні бути ознайомлені комендантом з основними вимогами пожежної безпеки (під розпис).

У житлових кімнатах гуртожитків мають бути вивішені на видних місцях:

Схематичний план індивідуальної евакуації з відповідного поверху із зазначенням цієї кімнати, евакуаційних виходів та шляхів руху до них, місць розміщення засобів пожежогасіння та сигналізації, а також необхідний пояснювальний текст і пам'ятка про дії на випадок виникнення пожежі;

Стисла пам'ятка для мешканців про правила пожежної безпеки.

8.2.23. У кімнатах гуртожитків у разі проживання в них іноземних громадян мають бути пам'ятки про правила пожежної безпеки українською мовою та відповідними іноземними мовами.