Сегодня: 20 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 2)

8.5.10. Трубопроводи медичних газів повинні бути прокладені відкрито. Допускається сховане прокладання трубопроводів у разі забезпечення доступу до них.

Не допускається прокладання трубопроводів кисню в підвалах, підпіллях, каналах, а також під будинками і спорудами.

8.5.11. Встановлення кип'ятильників, водонагрівачів і титанів, стерилізація медичних інструментів та матеріалів для перев’язування, прожарювання білизни, а також розігрівання парафіну й озокериту допускається лише у спеціально пристосованих для цієї мети приміщеннях. Стерилізатори для кип'ятіння інструментів і матеріалів для перев’язування повинні мати закриті підігрівачі (спіралі). Опорні поверхні стерилізаторів повинні бути негорючими. Стерилізатори з повітряним прошарком між опорною поверхнею та днищем також мають встановлюватись на негорючій основі.

8.5.12. Не допускається встановлювати газове обладнання безпосередньо у палатних відділеннях чи лікувально-поліклінічних приміщеннях.

8.5.13. У лабораторіях, на постах відділень, у кабінетах лікарів та старших медсестер допускається зберігання не більше ніж 3 кг медикаментів і реактивів, що відносяться до ЛЗР та ГР (спирт, ефір, ацетон тощо) тільки у спеціальних негорючих шафах, що замикаються. При цьому повинна враховуватися їхня сумісність.

8.5.14. Матеріали та речовини у коморах, аптечних складських приміщеннях необхідно зберігати суворо за асортиментом, не допускається спільне зберігання ЛЗР з іншими матеріалами.

8.5.15. Аптеки можна розміщувати як в окремому будинку, так і в будинку стаціонару або поліклініки. У випадку розміщення в будинку стаціонару аптека повинна мати окремий вхід і бути відокремлена від приміщень іншого призначення протипожежними перегородками 1-го типу.

В аптеках, які містяться у будівлях іншого призначення (у тому числі лікарняних корпусах), загальна кількість легкозаймистих та горючих медикаментів, реактивів (спирти, ефіри тощо) не повинна перевищувати 100 кг.

В аптеках допускається зберігати не більше ніж два балони з киснем, які повинні бути розміщені у вертикальному положенні в спеціальних гніздах та надійно закріплені.

8.5.16. Аптечні кіоски можна розміщувати на перших поверхах житлових та громадських будинків за наявності окремого входу, підведення інженерних комунікацій (водопостачання, каналізація, теплопостачання), наявності вентиляції та площі не меншої ніж 21 м2.

8.5.17. Архівосховища рентгенівської плівки місткістю понад 300 кг необхідно розміщувати в окремо розташованих будівлях. Відстань від архівосховищ до сусідніх будівель має бути не менша ніж 15 м. Якщо плівки менше ніж 300 кг, дозволяється розміщення архівосховища у приміщеннях будівель лікувальних закладів, відгороджених протипожежними стінами та перекриттями 1-го типу.

8.5.18. В одній секції архівосховища допускається зберігати не більше ніж
500 кг плівки. Кожна секція повинна мати самостійну витяжну вентиляцію. Двері з секції повинні відчинятися назовні. Сховища повинні мати природне освітлення, із співвідношенням площі вікон до площі підлоги не менш як 1:8. Карниз даху над вікнами сховища повинен бути виконаний з негорючих матеріалів.

8.5.19. Архіви повинні мати центральне водяне опалення. У разі використання для опалення приміщень печей топкові отвори та засувки слід влаштовувати з боку коридору. У приміщеннях сховища забороняється встановлювати електрощити, пристрої для вимикання електромереж (електроприладів), електричні дзвінки, штепсельні з'єднання. В неробочий час електропроводка у сховищах повинна бути знеструмлена.

8.5.20. Допускається зберігання плівок та рентгенограм за межами архіву, коли їх кількість у приміщенні не перевищує 4 кг. У цьому випадку плівки та рентгенограми необхідно зберігати в металевій шафі (ящику) не ближче ніж за 1 м від опалювальних приладів. У приміщеннях, де встановлені такі шафи, не допускається палити та застосовувати електронагрівні прилади будь-яких типів.

8.5.21. Архівосховища обладнуються металевими (або дерев'яними, обшитими залізом по негорючому теплоізоляційному матеріалу) фільмостатами (шафами), розділеними на секції завглибшки і завдовжки не більше ніж 0,5 м. Кожна секція повинна щільно зачинятися дверцятами. Відстань від фільмостатів (шаф) до стін, вікон, стелі та підлоги повинна бути не менша ніж 0,5 м.

8.5.22. У будівлях лікувальних закладів не допускається:

Розміщувати в корпусах з палатами для хворих приміщення, не пов'язані з лікувальними процесами (крім визначених нормами проектування) або здавати приміщення в оренду під інше призначення;

Застосовувати в оздобленні приміщень матеріали, які під час горіння виділяють токсичні речовини;

Здійснювати подачу кисню у лікарняні палати за допомогою гумових та пластмасових трубок, а також трубопроводами, які мають нещільні місця у з'єднаннях; прокладати киснепроводи у підвалах, підпіллях, каналах, а також під будівлями і спорудами;

Влаштовувати топкові отвори печей в лікарняних палатах;

Розміщувати в підвальних та на цокольних поверхах майстерні, склади, комори для зберігання пожежовибухонебезпечних речовин і матеріалів, а також ЛЗР та ГР;

Використовувати керогази, гасниці, примуси, а також електроплити з відкритою спіраллю для стерилізації медичних інструментів; підігрівати парафін і озокерит безпосередньо на вогні (слід застосовувати спеціальні підігрівачі);

Розміщувати хворих, коли їх кількість перевищує 25, у дерев'яних будівлях з пічним опаленням;

Встановлювати ліжка в коридорах та на інших шляхах евакуації;

Користуватися прасками, електроплитками, іншими електронагрівними приладами у лікарняних палатах та інших приміщеннях, де перебувають хворі (для цього мають бути виділені спеціальні приміщення);

Застосовувати настільні та інші гасові лампи (як виняток допускається застосування ліхтарів типу "летюча миша").

8.5.23. У приміщеннях для медичного обслуговування, для зберігання легкозаймистих лікарських препаратів необхідно передбачати шафу з негорючих матеріалів з прикріпленим до неї переліком допустимих до сумісного зберігання речовин і матеріалів, а також норм їх зберігання. Шафа встановлюється на відстані не менше ніж 1 м від опалювальних та нагрівальних приладів.

8.5.24. Для тимчасового зберігання використаних обтиральних та перев'язувальних матеріалів у приміщеннях для медичного обслуговування слід передбачити металеву урну з кришкою, що закривається. Після закінчення роботи в приміщенні вміст урни виноситься в спеціально відведені місця.

8.5.25. Особи, котрі прибувають до санаторіїв, повинні бути ознайомлені з основними вимогами пожежної безпеки (під розпис).

У приміщеннях спальних корпусів санаторіїв мають бути вивішені на видних місцях:

Схематичний план індивідуальної евакуації з відповідного поверху із зазначенням цієї кімнати, евакуаційних виходів та шляхів руху до них, місць розміщення засобів пожежогасіння та сигналізації, а також необхідний пояснювальний текст і пам'ятка про дії на випадок виникнення пожежі;