Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 2)

8.4.7. Проведення в їдальнях (кафе) масових заходів (свят новорічної ялинки, банкетів і т. п.) допускається у разі наявності в приміщенні не менше двох евакуаційних виходів, обладнаних світловими покажчиками.

Встановлення в обідніх залах тимчасових естрад, помостів, освітлювальної та електромузичної апаратури, прокладання кабелів та проводів слід здійснювати таким чином, щоб не погіршились умови евакуації.

8.4.8. Газове обладнання дозволяється встановлювати в приміщенні їдальні, висотою не менше ніж 2,2 м, яке має вікно з кватиркою (фрамугою, що відчиняється у верхній частині вікна) та обмінну припливно-витяжну вентиляцію постійної дії з не меншим ніж трикратний обміном повітря за годину.

8.4.9. Газове обладнання повинно бути оснащене приладами автоматики безпеки, які забезпечують відключення пальників у випадку припинення подачі газу, загасання полум’я. Для пальника або групи пальників, об’єднаних у блок, що мають номінальну теплову потужність менше ніж 5,6 кВт, установлення автоматики безпеки не обов’язкове.

8.4.10. На вводі в будівлю їдальні газопровід повинен бути обладнаний пристроєм для відключення у місці, доступному для його обслуговування.

8.4.11. Газопроводи, прокладені всередині їдальні, повинні бути сталевими, без різьбових з’єднань. Різьбові з’єднання дозволяється передбачати в місцях приєднання вимірювальної і регулювальної апаратури.

8.4.12. Електричні мережі й електроустатковання, які використовують у їдальнях і підприємствах військової торгівлі повинні відповідати вимогам ПУЭ, ДНАОП 0.00-1.32-01, ДНАОП 0.00-1.21-98, а також вимогам, які викладені в розділі 6.1. цих Правил.

Усякого роду нові підключення різних струмоприймачів (електродвигунів, нагрівальних приладів і т. д.) повинні здійснюватись тільки після проведення відповідних розрахунків, які допускають можливість таких підключень.

8.4.13. Для підключення холодильників і чергового освітлення повинна бути передбачена самостійна електрична мережа - від увідно-розподільного пристрою до споживача електроенергії.

8.4.14. Товари, які мають підвищену пожежну небезпеку (сірники, парфуми, одеколони, аерозольні упаковки тощо), необхідно зберігати нарізно від інших товарів у спеціально пристосованих приміщеннях.

8.4.15. Розфасовку пожежонебезпечних товарів необхідно вести в спеціальних приміщеннях, пристосованих для цієї мети.

8.4.16. У будинках їдалень, кафе і підприємствах військової торгівлі забороняється:

Залишати без догляду включені електричні і газові плити, духові, жарові шафи й інші нагрівальні прилади, а також печі, що топляться;

Установлювати металеві ґрати на вікнах. Для забезпечення збереження матеріальних цінностей у коморах дозволяється встановлювати розсувні ґрати;

Проживати персоналу обслуги й іншим особам;

Застосовувати сірники й інший відкритий вогонь для виявлення витоків газу з газопроводів і приладів;

Встановлювати і зберігати в приміщеннях варочних цехів порожні і наповнені зрідженими газами балони;

Улаштовувати на шляхах евакуації роздягальні;

Декорувати стіни обідніх залів горючими і такими, що стають токсичними під час горіння синтетичними матеріалами;

Зберігати горючі матеріали, тару та контейнери в торгових і обідніх залах та на шляхах евакуації;

Зберігати горючі товари або негорючі товари в горючій упаковці у приміщеннях, які не мають віконних отворів або спеціальних засобів димовидалення;

Торгувати пожежонебезпечними товарами побутової хімії, лаками, фарбами, розчинниками та іншими ЛЗР та ГР, розфасованими у скляну тару місткістю більше одного літра кожна, а також пожежонебезпечними товарами без попереджувальних написів типу "Вогненебезпечно", "Не розпилювати поблизу вогню" тощо;

Встановлювати в торгових залах балони з горючими газами;

Проводити вогневі роботи під час перебування людей в обідніх залах;

Організовувати торгівлю, розміщувати торговельні й ігрові автомати на площадках сходових кліток та інших шляхах евакуації;

Зберігати у підвальних приміщеннях балони з газами, легкозаймистими і горючими рідинами, лаки, нітроемалі, товари побутової хімії, товари в аерозольному пакованні й інші товари, що мають підвищену пожежну небезпеку;

Розміщувати товари побутової хімії, лаки, фарби, розчинники, товари в аерозольній упаковці ближче ніж 0,5 м від приладів опалення та у віконних вітринах;

Користуватися у складських приміщеннях та приміщеннях для підготовки товарів до продажу побутовими електронагрівними приладами;

Прасувати одяг електропрасками безпосередньо в торгових залах та на складах (для прасування повинно бути виділене і відповідним чином обладнане спеціальне приміщення).

8.5. Військові медичні заклади, медичні пункти, аптеки, лікувальні корпуси санаторіїв

8.5.1. У багатоповерхових лікувальних закладах палати для важкохворих повинні розміщуватися на нижніх поверхах.

8.5.2. Лікувальні заклади з постійним перебуванням важкохворих, не здатних самостійно пересуватися, повинні забезпечуватися ношами з розрахунку одні ноші на 5 хворих.

8.5.3. Палатні відділення, операційні, процедурні кабінети не допускається розміщувати в підвальних та цокольних поверхах.

8.5.4. Розміщення майстерень, комор та інших приміщень, призначених для зберігання чи переробки горючих матеріалів, у підвальних і цокольних поверхах стаціонарів лікувальних закладів не допускається.

8.5.5. Відстань між довгими сторонами поруч розташованих ліжок у лікарняних палатах має становити не менше ніж 0,8 м, центральний основний прохід - не менше ніж 1,2 м завширшки. Тумбочки, стільці та ліжка не повинні захаращувати виходи й проходи.

8.5.6. У кожній палаті слід передбачати встановлення світильника нічного освітлення, приєднаного до мережі аварійного освітлення. Керування нічним освітленням усіх палат слід передбачати одним вимикачем з поста чергової медичної сестри.

8.5.7. Перев’язочні, маніпуляційні, процедурні, пости чергових медсестер, приймальні відділення, лабораторії термінового аналізу, операційні блоки, реанімаційні повинні бути обладнані аварійним освітленням.

8.5.8. У відділеннях офтальмології, ортопедо-травмотологічних і відновлювального лікування ортопедичного і неврологічного профілів необхідно у палатах, лікувальних кабінетах і коридорах передбачати влаштування поручнів.

8.5.9. Подача кисню хворим повинна здійснюватися зазвичай централізовано, з установленням балонів (не більше ніж 10) за межами будівлі лікувального закладу у прибудовах з негорючих матеріалів або з центрального кисневого пункту (коли кількість балонів понад 10). Допускається встановлювати один кисневий балон біля зовнішньої негорючої стіни будівлі закладу у металевій шафі. Центральний кисневий пункт слід розміщувати в будівлі, що стоїть окремо, на відстані не менше ніж 25 м від будівель із постійним перебуванням хворих.

За відсутності централізованого постачання киснем порядок користування кисневими подушками визначається наказом (розпорядженням) керівництва лікувального закладу.