Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

 

9.7.9. Крім первинних засобів пожежогасіння, на складах слід обладнувати пункти (пости) із запасом протипожежного інвентарю у кількості, яка визначається оперативними планами пожежогасіння.

9.7.10. Лебідки з двигунами внутрішнього згоряння слід розміщувати на відстані не менше ніж 15 м від штабелів круглого лісу.

Площа навкруг лебідки повинна бути вільною від залишків деревини та кори. Паливо для заправки двигунів дозволяється зберігати в кількості не більше однієї бочки, на відстані не менше ніж 10 м від лебідки та 20 м від найближчого штабеля.

9.7.11. Коли укладаються і розбираються штабелі пиломатеріалів, транспортні пакети необхідно встановлювати лише з одного боку проїзду, при цьому проїжджа частина, яка залишається, повинна бути не менше ніж 4 м завширшки. Загальний об'єм неукладених у штабелі пиломатеріалів не повинен перевищувати їх добового надходження на склад.

9.7.12. Перебирання і встановлення пакетів на випадок тимчасового припинення роботи механізмів, зберігання інвентарних дахів та прокладкового матеріалу повинно здійснюватися на спеціальних майданчиках.

9.7.13. Обгортання пакетів з лісопиломатеріалами водонепроникним папером (за відсутності цієї операції в єдиному технологічному процесі) повинно проводитись на спеціально відведених майданчиках.

Використаний водонепроникний папір, його обривки та обрізки необхідно збирати в контейнери з негорючих матеріалів, місця встановлення яких узгоджуються з пожежною охороною.

9.7.14. У разі зберігання лісопиломатеріалів у будівлях ширина проходу між штабелями та частинами стін будівлі, що виступають, має бути не менша ніж 0,8 м.

Коли застосовуються механізовані методи укладання, висота штабелів пиломатеріалів усередині складу не повинна перевищувати 4 м.

Коли укладаються пиломатеріали різноманітних порід, сортів та розмірів усередині складів на стелажах, вони повинні бути віддалені від стін не менше ніж на 1 м.

9.7.15. Підлога закритих складів та майданчиків під навісами повинна бути виготовлена з негорючого матеріалу.

9.7.16. Тріски дозволяється зберігати в закритих складах, бункерах та на відкритих майданчиках з основою з негорючого матеріалу.

9.7.17. Будівлі, в яких розміщені електродвигуни конвеєрів подавання трісок, повинні бути не нижче II ступеня вогнестійкості.

9.7.18. Для спостереження за температурою нагрівання трісок всередині бурту необхідно передбачати спеціальні колодязі з електричними датчиками.

9.7.19. Склади лісопиломатеріалів та дров повинні мати огорожі.

9.7.20. Територію складу, що прилягає до штабелів, і розриви між останніми в жарку, суху погоду слід щодня зрошувати водою.

9.8. Склади медичного майна і ліків

9.8.1. Загальний протипожежний режим зберігання ліків та лікарських препаратів повинен дотримуватися такий же, як і в сховищах ЛЗ і ГР.

9.8.2. ЛЗР (ефіри, спирти тощо) повинні зберігатися в окремих негорючих та ізольованих від іншого майна приміщеннях.

9.8.3. Куріння і застосування відкритого вогню в сховищах чи у місцях роботи з ефіром заборонено. Тара, у якій зберігається ефір, повинна бути герметично закрита. У разі збереження ефіру в скляному посуді пробки повинні бути притертими чи залиті зверху мастикою.

9.8.4. Перев'язний матеріал (марля, бинти, вата) повинен зберігатися окремо, в ізольованому від іншого майна приміщенні.

9.8.5. У приміщеннях, де проводиться розфасовка медикаментів, у період роботи ЛЗР і легкогорючі матеріали повинні знаходитися в кількості змінної потреби. Після закінчення роботи всі ЛЗР і пакувальний матеріал з розфасовочної повинні видалятися.

9.9. Склади технічного майна

9.9.1. Майно в сховищах розміщується з дотриманням установлених норм завантаження, із забезпеченням відповідних робочих і оглядових проходів.

Ширина робочих проходів повинна бути не менша ніж 1,25 м, а оглядових проходів (у тому числі між стінами і майном) - не менша ніж 0,6 м. Проходи проти воріт у всіх випадках повинні бути не менше ширини воріт, перед фронтом воріт не менше ніж 1,5 м, а між стелажами і штабелями - не менше ніж 0,8 м.

9.9.2. Занавіси, що закривають стелажі, обробляють вогнезахисними сумішами. Застосування марлевих, паперових занавісів і поліетиленової плівки забороняється.

9.9.3. Лакофарбові матеріали і клеї зберігаються в окремих негорючих приміщеннях, а при відсутності в обладнаних землянках. Скло у вікнах фарбують білою фарбою.

9.9.4. Лакофарбові матеріали зберігаються в справній тарі, що герметично закривається.

У випадку несправності тари продукція негайно переливається чи перекладається в справну тару, запас якої повинний міститися в сховищі.

9.9.5. При вимушеному збереженні в суліях лакофарбових матеріалів (навіть тимчасово) на відкритих площадках сулії від впливу сонячних променів фарбуються білою фарбою і вкриваються брезентом.

9.9.6. При видачі лакофарбових матеріалів відкривати і закривати тару, а також відгвинчувати пробки в бочках дозволяється тільки спеціально призначеним для цього інструментом з кольорового металу, який не утворює іскор при ударі.

9.9.7. Збереження лакофарбових матеріалів разом з кислотами, лугами і самозаймистими речовинами - фосфором жовтим, металевим натрієм, хромовим ангідридом і т. п. - забороняється.