Сегодня: 23 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

16.1.8. До всіх будівель і споруд, що будуються, та до допоміжних споруд (у тому числі й тимчасових), місць зберігання будівельних матеріалів, конструкцій та устатковання необхідно забезпечити вільний прохід.

Улаштування під'їздів і доріг до будівель, що зводяться, слід завершити до початку основних будівельних робіт.

16.1.9. Забороняється розкладати багаття на території будівництва, палити в місцях зберігання та застосування горючих речовин і матеріалів, а також у тимчасових адміністративно-побутових приміщеннях і спорудах.

16.1.10. Територія, зайнята під відкриті склади горючих матеріалів, а також виробничі, складські та допоміжні будинки з горючих і важкогорючих матеріалів, повинна бути очищена від сухої трави, кори, трісок тощо.

16.1.11. Круглий ліс слід складувати в штабелі висотою не більше ніж 1,5 м з укладанням між рядами упорів, а пиломатеріали - у штабелі висотою не більше половини штабеля у разі рядового укладання і не більше ширини штабеля - у разі укладання у клітки.

16.1.12. У разі зберігання на відкритих майданчиках горючих будівельних матеріалів (лісопиломатеріали, толь, руберойд тощо), виробів, конструкцій з горючих матеріалів, обладнання та вантажів у горючому упакуванні слід їх розміщувати штабелями (групами) площею не більше ніж 100 м2. Розриви між штабелями (групами) та відстань від них до будівель і споруд, що будуються, та до допоміжних будівель і споруд повинна бути не менша ніж 24 м.

Окремі блок-контейнери дозволяється розміщувати групами з кількістю не більше ніж 10 у групі. Відстань між групами, а також від них до інших будівель повинна бути не менша ніж 18 м.

16.1.13. ЛЗР та ГР слід утримувати в окремо розташованих будівлях або спорудах, виконаних з негорючих або важкогорючих матеріалів та обладнаних вентиляцією.

Зберігати ЛЗР та ГР у напівпідвальних та підвальних приміщеннях не дозволяється.

16.1.14. Балони з газами (киснем, ацетиленом тощо) мають утримуватися в спеціальних, тільки для них споруджених будівлях або спорудах. Під навісом, у землянках та будівлях І-II ступеня вогнестійкості, можна зберігати до 20-ти таких балонів.

16.1.15. Карбід кальцію в кількості до 5 т дозволяється зберігати тільки в герметично закритих барабанах у будівлях будь-якого ступеня вогнестійкості, забезпечених природною вентиляцією. Карбід кальцію в кількості більше ніж 5 т зберігається в будівлях І - II ступеня вогнестійкості за умови поділу цих будівель на відсіки стінами з негорючих матеріалів. У кожному відсіку має зберігатися не більше ніж 5 т карбіду кальцію.

16.1.16. Негашене вапно потрібно зберігати в закритих, окремо розташованих складських приміщеннях які унеможливлюють потрапляння на нього води й вологи. Підлога в цих приміщеннях виконується з утрамбованої глини і має бути не менше ніж на 0,2 м піднята над навколишнім ґрунтом.

Ями для гасіння вапна розміщуються на відстані не менше ніж за 5 м від місця його зберігання і не менше ніж 15 м від інших будівель і споруд.

16.1.17. Горючі будівельні відходи (обрізки лісоматеріалів, тріски, кора, стружка, тирса та ін.) необхідно щодня прибирати з місць виконання робіт та з території будівництва у спеціально відведені місця.

16.1.18. Будівельні майданчики обгороджують тимчасовим парканом (огорожею). У разі виходу будівлі на магістральний проїзд між парканом і цією будівлею слід залишити вільний проїзд завширшки не менше ніж 3,5 м, а найближчий до будівлі край дороги повинен бути віддалений від неї не менш ніж на 10 м. Ворота мають бути не вужчі ніж 4 м.

16.1.19. Освітлювальні прожектори на території будівельного майданчика слід установлювати, зазвичай, на окремих опорах.

Забороняється встановлювати прожектори на покрівлях із горючих матеріалів і на будівлях із полімерними утеплювачами в огороджувальних конструкціях.

16.2. Протипожежні вимоги під час проведення будівельно-монтажних робіт

16.2.1. Під час військового будівництва нових будинків, будівель і споруд, а також під час їх реконструкції, технічного переоснащення, капітального ремонту на об’єктах Збройних Сил України слід суворо дотримуватися вимог розділу 8 та додатків до НАПБ А.01.001-95 та цих Правил.

16.2.2. Відповідальність за пожежну безпеку будівництва, своєчасне виконання протипожежних заходів, організацію пожежної охорони, забезпечення засобами пожежогасіння покладається на керівників генпідрядних будівельних організацій, керівника робіт або особу, яка виконує обов'язки керівника робіт.

16.2.3. Відповідальність за пожежну безпеку окремих дільниць будівництва, своєчасне виконання протипожежних заходів, передбачених проектом і цими Правилами, наявність і утримання в справному стані засобів пожежогасіння покладається на керівників робіт згідно з наказом керівника генпідрядної будівельної організації.

16.2.4. Відповідальність за виконання заходів пожежної безпеки під час виконання робіт субпідрядними організаціями покладається на керівників робіт цих організацій і призначених їхніми наказами керівників робіт на дільниці.

16.2.5. Відповідальність за пожежну безпеку побутових, допоміжних, підсобних приміщень покладається на тих посадових осіб, у розпорядженні яких перебувають ці приміщення.

16.2.6. Відповідальність за повноту та якість розроблення вимог пожежної безпеки в проектах організації будівництва та проектах виконання робіт покладається, відповідно, на керівників проектних і будівельних організацій, а також на авторів-розробників проектів.

16.2.7. Під час реконструкції, розширення, технічного переоснащення та капітального ремонту об'єктів (цехів, приміщень) без зупинення технологічного процесу, а також уведення в експлуатацію чергами відповідальність щодо забезпечення вимог пожежної безпеки несуть особи, зазначені в пунктах 16.2.2-16.2.6, а також керівники об'єктів, на території або в приміщеннях яких здійснюються зазначені роботи.

16.2.8. Під час виконання будівельно-монтажних робіт на діючому об'єкті (у разі неможливості ізолювати будівельний майданчик) пожежну охорону здійснює, зазвичай замовник.

16.2.9. Внутрішній протипожежний водогін та автоматичні системи пожежогасіння, що передбачені проектом, слід монтувати одночасно зі спорудженням об'єкта.