Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

Застосовувати на шляхах евакуації горючі матеріали, за винятком будівельних матеріалів груп Г1, Г2, для облицювання стін і стель, а також сходів та сходових площадок;

Знімати пристрої для самозакривання дверей, а також фіксувати самозакривні двері у відчиненому положенні;

Улаштовувати слизьку підлогу на шляхах евакуації.

15.3. Вимоги пожежної безпеки під час експлуатації дизельних електростанцій

15.3.1. Усі приміщення вбудованої дизельної електростанції (ДЕС) повинні розміщуватися у СФС в окремому блоці. Машинні зали ДЕС, які звичайно розміщують на нижньому поверсі СФС, повинні бути віддалені від приміщень з постійним перебуванням особового складу і мати звукоізоляцію і герметизацію. Вхід у приміщення машинного залу ДЕС повинен обладнуватися герметичними тамбурами з герметичними протипожежними дверима, які відкриваються у бік виходу з дизельної.

15.3.2. Для зберігання всіх видів запасів палива і мастил для ДЕС в СФС повинні використовуватися вбудовані резервуари з герметичними люками чи металеві ємкості, що встановлюються в спеціальному сховищі, яке повинно відокремлюватися від інших приміщень герметичним тамбуром з герметичними і протипожежними дверима. Двері повинні відчинятися назовні. Протипожежні двері ставляться з боку сховища.

Не дозволяється влаштовувати вихід з приміщень, де зберігаються запаси палива, безпосередньо у вибухонебезпечні приміщення, а також у майстерні і приміщення розподільчих пристроїв.

15.3.3. Баки паливні та для мастил, їхні трубопроводи та арматуру забороняється розміщувати на відстані меншій ніж 0,5 м від вихлопної труби ДЕС.

15.3.4. Випускні трубопроводи повинні мати пристрої для компенсації температурного видовження. Забороняється об’єднувати вихлопні трубопроводи різних двигунів. На ділянці прокладання у приміщеннях (машзал та інші) вихлопний трубопровід повинен мати теплоізоляцію.

15.3.5. Усе електрообладнання ДЕС підлягає зануленню (заземленню) шляхом підключення до нульових жил кабелів електроживлення та магістральної шини заземленого обладнання. Занулення однофазних споживачів слід виконувати окремою третьою жилою електропроводки.

15.3.6. Випадково розлиті пальне, масло (мастило) слід негайно витерти. Обтиральні матеріали необхідно зберігати в закритих металевих ящиках ємністю не більше ніж 0,5 м3, а наприкінці робочого дня видалятися.

15.3.7. Необхідно передбачити автоматичне вимкнення припливних вентиляторів і насосів підкачування палива у випадку пожеж.

15.3.8. Дизель-генераторні приміщення, а також ті, де зберігаються запаси палива, повинні бути обладнані установками автоматичного пожежогасіння (газового, порошкового, аерозольного ).

15.3.9. Баки з паливом та мастилами необхідно обладнувати пристроями для аварійного зливання у разі пожежі.

15.3.10. Акумуляторну слід розміщувати в окремих, спеціально призначених для цього приміщеннях. Вона повинна відокремлюватися від інших приміщень протипожежними перегородками. Вхід в акумуляторну повинен здійснюватися із коридору через тамбур-шлюз із двома протипожежними дверима. Обидві двері тамбура повинні відкриватися назовні і обладнуватися самозакривними замками, які дозволяють відкривати їх без ключа з внутрішньої сторони.

16. Вимоги пожежної безпеки на об’єктах, що будуються, реконструюються, технічно переоснащуються

16.1. Утримання території будівельних майданчиків

16.1.1. До початку будівництва на будівельному майданчику слід знести всі будинки та споруди, що розташовані в протипожежних розривах.

У разі збереження наявних споруд повинні бути опрацьовані відповідні протипожежні заходи щодо забезпечення їх пожежної безпеки.

16.1.2. На кожній новобудові, будівельному майданчику повинен бути телефон для виклику пожежної охорони з відповідною табличкою. Доступ до телефону має бути забезпечений в будь-який час.

16.1.3. На території будівництва допускається спорудження тимчасових будівель у мінімально допустимій кількості із захищених тримальних металевих конструкцій (прохідні, контори, роздягальні, вузол приготування розчину, туалети та ін.). Забороняється застосування панелей з горючими полімерними утеплювачами. Не дозволяється на території будівництва споруджувати житлові будинки та гуртожитки.

16.1.4. Розміщення виробничих, складських і допоміжних будівель і споруд на території будівництва повинно відповідати затвердженому в установленому порядку будівельному генеральному плану.

16.1.5. У будівлях, що споруджуються, дозволяється розташовувати адміністративно-побутові приміщення будівельних організацій, тимчасові комори для зберігання негорючих речовин і матеріалів та майстерні з їх переробки.

16.1.6. Забороняється розміщення тимчасових складів, майстерень та адміністративно-побутових приміщень у будівлях, що зводяться, з незахищеними тримальними металевими конструкціями та панелями з горючими полімерними утеплювачами.

16.1.7. На територію будівництва площею 5 га та більше повинно бути не менше двох в'їздів з протилежних боків майданчика; дороги повинні мати покриття, придатне для проїзду пожежних автомашин будь-якої пори року.