Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

14.3.33. Електроустаткування і освітлення виробничих приміщень цеха виконуються відповідно до вимог ПУЕ.

Освітлювальна арматура і електропроводка застосовуються відповідно до призначення приміщення і характеру навколишнього середовища.

Переносні лампи застосовуються тільки низької напруги (не більше ніж 36 В), за наявності шлангового проводу, скляного ковпака і металевої сітки для захисту електролампи.

14.3.34. Для евакуації літаків (вертольотів) цехи забезпечуються буксирними пристосуваннями. Ворота (касети) у цехах повинні бути справними і легко відкриватися.

15. Вимоги пожежної безпеки під час експлуатації спеціальних фортифікаційних споруд

15.1. Протипожежні вимоги до споруд та обладнання

15.1.1. Основні спеціальні вимоги щодо пожежної безпеки спеціальних фортифікаційних споруд (СФС) як складової частини забезпечення їх живучості повинні відповідати відомчим будівельним нормам (ВСН-43-88) та ГОСТ 12.1.004-91. ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования.

Під час експлуатації споруди необхідно унеможливити чи максимально знизити можливість виникнення і розвитку пожеж, забезпечити своєчасне виявлення пожеж, швидке та ефективне гасіння їх силами і засобами об'єкта, забезпечити захист людей від небезпечних чинників пожежі, створити умови особовому складу гарнізону для швидкого відновлення функцій споруди.

15.1.2 Приміщення СФС поділяють за призначенням на чотири групи: технологічні, технічні, побутові і допоміжні. Для всіх приміщень СФС повинна бути визначена категорія щодо вибухопожежної та пожежної небезпеки за НАПБ Б.07.005-86 (ОНТП 24 – 86), а також клас зони за ПУЭ. Перелік типових приміщень СФС, які належать до різних категорій вибухопожежної та пожежної небезпеки, наведений у табл.15.1. На вхідних дверях повинні розміщуватися таблички з позначенням категорії цих приміщень.

15.1.3. Приміщення з категоріями А і Б повинні бути відокремлені одне від одного, а також від приміщень категорій В, Г і Д та коридорів протипожежними стінами і перекриттями з межею вогнестійкості 2,5 год.

15.1.4. Приміщення з категоріями А і Б, сховища балонів з негорючими газами повинні бути віддалені від приміщень з постійним перебуванням особового складу (крім особового складу, що обслуговує ці установки).

15.1.5. Приміщення, де можуть утворюватися вибухонебезпечні суміші горючих газів і парів із повітрям, необхідно обладнувати стаціонарними газоаналізаторами з сигналізацією про виникнення в приміщенні небезпечної концентрації газів і парів.

Таблиця 15.1 - Категорії приміщень СФС за вибухопожежною і пожежною небезпекою

Характеристика речовин і матеріалів, наявних у приміщенні

Приблизний перелік приміщень СФС

Категорія приміщення

Горючі гази, легкозаймисті рідини з температурою спалаху до 28 °С включно в такій кількості, що можуть утворити вибухонебезпечні, парогазоповітряні суміші, в разі займання яких розвивається розрахунковий надмірний тиск вибуху в

Склади і сховища легкозаймистих рідин з температурою спалаху до 28 °С включно, насосні станції для їх перекачування. Канали і тунелі з трубопроводами, цехи фарбування й інші приміщення, у яких зберігаються, транспортуються, застосовуються в технологічному процесі легкозаймисті рідини. Приміщення для збереження горючих газів,

А

Вибухопожежо-небезпечна

Продовження таблиці 15.1

Характеристика речовин і матеріалів, наявних у приміщенні

Приблизний перелік приміщень СФС

Категорія приміщення

Приміщенні, що перевищує 5 кПа. Речовини і матеріали, які здатні вибухати і горіти в разі взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним у такій кількості, що розрахунковий надмірний тиск вибуху в приміщенні перевищує 5 кПа

Газогенераторних і зарядки кислотних акумуляторів

Рідкі, тверді і газоподібні окислювачі. Горючі пил або волокна, легкозаймисті рідини з температурою спалаху вищою за 28 °С, горючі рідини в такій кількості, що здатні утворювати вибухонебезпечні пилоповітряні або пароповітряні суміші, в разі займання яких розвивається надмірний тиск вибуху в приміщенні, який перевищує
5 кПа

Сховища, насосні станції, канали, тунелі з трубопроводами й інші приміщення, у яких зберігаються, транспортуються, застосовуються в технологічному процесі легкозаймисті рідини з температурою спалаху вищою за 28°С і горючі рідини. Машинні зали дизельних електростанцій, сховища рідких, твердих і газоподібних окислювачів, рідкого і газоподібного кисню, твердих джерел кисню

Б

Вибухопожежо-небезпечна

Горючі та важкогорючі рідини, тверді горючі і важкогорючі речовини та матеріали (у тому числі пил і волокна), речовини та матеріали, здатні тільки горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним, за умови, що приміщення, в яких вони є в наявності або обертаються, не належать до категорій А і Б

Усі приміщення, що не належать до категорій А і Б.

Розподільні пристрої, трансформаторні і перетворювальні підстанції з апаратурою, що містить понад 60 кг масла в одиниці устатковання. Приміщення обчислювальних центрів, апаратури бойового керування і засобів АСУ.

Кабельні тунелі, технічні підповерхи, склади і комори для зберігання твердих горючих матеріалів і негорючих матеріалів у горючій упаковці, триацетатні плівки.

Робочі приміщення, кімнати відпочинку, що мають горючі матеріали, включаючи меблі і горючу ізоляцію електропроводів і кабелів з пожежним навантаженням у перерахунку на деревину більшу ніж 10 кг/м2

В

Пожежо-небезпечна