Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

 

9.2.10. У приміщеннях, де зберігаються ганчір’я, повсть, вата і т. п., збереження фарб, розчинників і масел, а також обробка деталей маслами категорично забороняється.

9.2.11. При застосуванні дезінфікуючих і інших препаратів слід дотримуватись таких заходів:

Категорично забороняється застосовувати як розчинники горючі рідини;

Перед проведенням обприскування знеструмити електромережу;

Не застосовувати під час роботи відкриті джерела вогню;

Після обприскування ретельно провітрювати приміщення;

Не включати електричне освітлення раніше ніж через 1 годину після провітрювання сховища;

Завантаження фарбопультів і інших розпилювачів слід робити тільки поза сховищами;

Запаси приготовленого робочого розчину і скипидару зберігати у кам’яних сховищах з дотриманням вимог, пропонованих до тарних сховищ легкозаймистих рідин.

9.2.12. Вікна в сховищах необхідно обладнувати залізними ґратами і суцільними зовнішніми чи внутрішніми віконницями.

Шибки на сонячній стороні сховища фарбують в білий чи жовтий колір або покривають крейдяним розчином.

9.2.13. Сховища повинні мати достатню кількість дверей (воріт) для безперешкодного розвантаження приміщень у випадку потреби. Крім глухих воріт, повинні бути внутрішні ґратчасті двері для кращого провітрювання приміщень при відкритих глухих воротах. Для вентиляції приміщення в стінах сховища влаштовуються спеціальні отвори.

9.2.14. Підлоги складських приміщень можуть бути асфальтовані чи дерев'яні, щільно збиті, із провітрюваним підпіллям; підлоги навісів і бунтових площадок можуть бути асфальтовані, цементні, земляні чи глинобитні.

9.2.15. Усі сховища повинні мати блискавкозахист, обладнаний відповідно до вимог ВСН 57-87/МО.

9.2.16. Речовий склад військової частини повинен бути улаштований так, щоб забезпечувалося роздільне збереження нового майна і майна, що було у вживанні, окреме збереження брудної білизни, ганчір’я, мила, соди і змащення, лижного і спортивного майна та інвентарю.

9.2.17. Стелажі, як правило, встановлюються в подовжньому напрямку і віддаляються від торцевих стін не менш ніж на 0,75 м, проходи між стелажами і подовжніми стінами повинні бути шириною не менше ніж 2 м. Відстань між спареними стелажами має бути не менш ніж 0,25 м.

Стелажі встановлюються по одній лінії, без виступів. Якщо двері улаштовані в подовжніх стінах сховища, необхідно поперек усього приміщення залишати прохід у всю ширину дверей для транспортування майна. Відстань від підлоги до нижньої полиці стелажа повинна бути не менш ніж 0,2 – 0,3 м.

9.2.18. За кожним видом майна в сховищі закріплюється визначене місце. Майно поточного постачання і непорушного запасу зберігається в окремих приміщеннях і враховується роздільно.

9.2.19. У сховищах забороняється:

Зберігати (навіть тимчасово) майно, що не значиться на обліку чи в описі інвентарю сховища;

Зберігати промаслене ганчір’я в шафах і ящиках;

Зберігати запальні прилади;

Завантажувати сховища майном понад установлені норми.

9.2.20. Сміття збирається в спеціальні ящики, які встановлюють на відстані не менше ніж 20 м від сховища. Щодня до кінця дня ці ящики очищаються від сміття, що вивозиться за межі технічної території складу.

9.2.21. Забороняється захаращувати в сховищах проходи, виходи і підступи до пожежного інвентаря. Тара, що звільнилася, і пакування зі сховища видаляються і щодня вивозяться у визначене місце.

9.2.22. Предмети одягу, що були у вживанні, перед укладанням на тривале збереження обов'язково піддають хімічному чищенню чи пранню.

9.2.23. Гумовий і інші види клею на органічних розчинниках зберігаються в окремих коморах з негорючих матеріалів, по можливості в підвальних чи напівпідвальних приміщеннях, ізольованих від гумових виробів і матеріалів.

Температура в приміщенні для збереження клею повинна бути не вища ніж +20°С.

Клей має зберігатися в міцному посуді з білої жерсті, герметично закупорений.

Видача клею зі складу допускається тільки у фабричному упакуванні, розкриття банок і фасування клею на складі не дозволяються.

9.2.24. Соляну кислоту можна зберігати в суліях під навісом чи у закритому приміщенні. Підлога повинна бути земляною. Навіси для збереження кислоти розташовуються не ближче ніж 100 м від інших сховищ.

Скляні сулії поміщають у вербові плетені кошики чи дерев'яні решетування, по висоті, що доходять до горла сулії; знизу і з боків сулії ретельно обкладаються соломою чи деревною стружкою.

Сулії закупорюють добре обпаленими глиняними (чи скляними) пробками на алебастрі чи на спеціальній мастиці. Голівка сулії покривається тканиною й обв'язується шпагатом.