Сегодня: 26 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

 

10. Вимоги пожежної безпеки до виробничих будівель, приміщень, ділянок

10.1. Цехи, ділянки, установки знежирення, миття і фарбування

10.1.1. Об'ємно-планувальні і конструктивні рішення фарбувальних цехів (ділянок, приміщень) повинні відповідати вимогам чинних будівельних норм.

У загальних виробничих корпусах вони мають розміщуватися біля зовнішніх стін з віконними отворами, у багатоповерхових будівлях - на верхніх поверхах. Розміщення фарбувальних виробництв у підвальних чи цокольних приміщеннях не дозволяється.

10.1.2. Приміщення для фарбувальних і фарбоприготувальних робіт повинні бути обладнані самостійною примусовою припливно-витяжною вентиляцією та системами місцевих відсмоктувачів від фарбувальних камер, ванн занурення, установок обливання, постів ручного фарбування, сушильних камер, ділянок знежирювання тощо.

Забороняється здійснювати фарбувальні роботи, миття та знежирення з використанням ЛЗР і ГР з відключеною системою вентиляції. Необхідно передбачати захисне блокування, яке унеможливлює подачу матеріалів (або стисненого повітря) до розпорошувальних пристроїв у разі припинення роботи вентиляції.

Витяжні вентиляційні установки фарбувальних приміщень повинні мати звукову та світлову сигналізацію, яка сповіщає про припинення їх роботи.

У разі розміщення фарбувальних дільниць у загальному виробництві (в окремих обґрунтованих випадках, коли загальна площа фарбувальних камер або грат не перевищує 200 м2 або 10% площі приміщення) їх слід вважати вибухонебезпечними в радіусі 5 м в усі боки від меж фарбувальних установок (відкритих отворів фарбувальних камер).

10.1.3. Для миття та знежирювання треба застосовувати негорючі речовини, пасти, розчинники та емульсії, а також ультразвукові та інші пожежобезпечні установки. Тільки у випадках, коли негорючі суміші не забезпечують потрібної за технологією чистоти обробки, допускається застосування відповідних горючих або легкозаймистих рідин.

10.1.4. Мити та знежирювати легкозаймистими або горючими рідинами треба в окремих приміщеннях або на відокремлених виробничих ділянках і постах, обладнаних ефективними засобами пожежогасіння та шляхами евакуації, за умов суворого додержання потрібних заходів пожежної безпеки.

10.1.5. На постах відкритого шлангового (ручного) і закритого (механізованого) миття джерела освітлення, проводки та силові двигуни повинні бути в герметичному виконанні. Електричне управління агрегатами мийної установки має бути низьковольтним (12 В).

10.1.6. Пости відкритого шлангового (ручного) миття слід розміщувати в зоні, ізольованій від відкритих ліній електропередачі і від обладнання під напругою.

10.1.7. Підлога у приміщеннях та на ділянках, де миють і знежирюють деталі з застосуванням легкозаймистих і горючих рідин, має бути виконана з негорючих матеріалів, які не утворюють іскор у разі удару, мати шорстку (рифлену) поверхню.

10.1.8. Миття і знежирювання деталей слід проводити тільки за включеної припливної та витяжної вентиляції, за умови систематичного очищення мийних ванн від бруду.

10.1.9. Мийні з гасом та іншими мийними засобами, передбаченими технологією, після закінчення миття треба закрити кришками. Ванни слід обладнати пристроями аварійного зливання в підземні резервуари, розміщені поза будівлею.

10.1.10. Нейтралізацію деталей двигунів, які працюють на етильованому бензині, дозволяється здійснювати промиванням гасом тільки у спеціально виділених для цієї мети місцях.

10.1.11. Використані горючі та легкозаймисті мийні речовини забороняється зберігати на постах миття. Їх слід тримати у спеціально призначених місцях у щільно закритій тарі.

10.1.12. Не допускається застосування мийних і знежирювальних рідин невідомого складу. Ці матеріали можна використовувати тільки після відповідного аналізу, визначення їх пожежонебезпечних властивостей і розробки заходів для безпечного їх використання.

10.1.13. У місцях миття і знежирювання за допомогою легкозаймистих та горючих рідин є неприпустимим проведення робіт із застосуванням відкритого вогню та іскроутворення (електрозварювання, заточування та ін.).

10.1.14. Забороняється застосовувати бензин для миття деталей, протирання автомобілів та обладнання.

Пролиті горючі та легкозаймисті рідини слід негайно засипати піском та видалити.

10.1.15. Роботи, пов'язанні з миттям і знежирюванням деталей із використанням ЛЗР і ГР, дозволяється виконувати на спеціальних майданчиках, на відстані не меншій ніж 10 м від виробничих та інших приміщень.

10.1.16. Вогневі роботи (зварювальні тощо) дозволяється проводити на відстані не ближче ніж 15 м від відчинених отворів фарбувальних та сушильних камер. Місце зварювання слід обгороджувати захисним екраном.

10.1.17. Лакофарбувальні матеріали дозволяється зберігати:

У коморі при фарбоприготувальному відділенні - у кількості не більшій ніж тридобова потреба (дозволяється зберігання лакофарбових матеріалів безпосередньо в приміщенні фарбоприготування без улаштування окремої комори, якщо добова витрата цих матеріалів не перевищує 300 кг);

У цеховій коморі - у кількості, що не перевищує змінну потребу;

На робочих місцях - у кількості, яка не перевищує ємкість фарбонагнітального бака чи стандартної фляги (40 л), причому тара має бути щільно закрита.

10.1.18. На кожній діжці, бідоні та іншій тарі з лакофарбовим матеріалом, розчинником тощо повинна бути наклейка або бирка з їх точною назвою та зазначенням пожежонебезпечних властивостей.

Порожня тара з-під лакофарбових матеріалів має бути щільно закритою і зберігатися на спеціально відведених майданчиках.

10.1.19. Фарбувальні та сушильні камери, інше обладнання приміщень для ведення фарбувальних та фарбоприготувальних робіт повинні виготовлятися з негорючих матеріалів.

10.1.20. Внутрішні поверхні стін фарбувальних приміщень на висоту не менше ніж 2 м повинні бути облицьовані негорючим матеріалом, який допускає легке очищення від забруднень.