Сегодня: 20 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

 

Установлення електророзеток і влаштування службових приміщень у складах (сховищах) забороняється.

9.1.19. Після закінчення роботи електромережа у сховищах, крім технічних засобів охорони, вимикається зовнішнім рубильником, який потім обов’язково опечатується.

9.1.20. Для перевдягання осіб, які працюють на складах і збереження їхнього одягу обладнуються спеціальні роздягальні. Особистий одяг і спецобмундирування дозволяється зберігати в індивідуальних шафах, установлених поза складськими приміщеннями або в тамбурах, відділених протипожежними стінами.

Користування промасленим одягом у сховищах забороняється.

9.1.21. Усі роботи по обслуговуванню майна і його збереженню, а також ремонт і консервація майна виконуються поза сховищами у спеціально обладнаних у протипожежному відношенні пунктах робіт.

9.1.22. Використані стружка, папір, обтиральний матеріал і інше горюче сміття в сховищах (пунктах робіт) збираються в металеві ящики на ніжках із кришками, які щільно закриваються. Ящики під час роботи встановлюються зовні не ближче ніж 5 м від сховища і в міру нагромадження сміття в процесі роботи й обов'язково по закінченні її виносяться в пункти збору горючого сміття, розташовані поза технічною територією складу.

9.1.23. Комплектну укупорку дозволяється зберігати в штабелях загальною ємністю не більш двох вагонів на спеціально відведеній площадці на відстані не менш ніж 50 м від сховищ, майстерень і інших будинків.

Для великої кількості пакування за узгодженням з начальником служби пожежної безпеки частини виділяється спеціальна площадка поза технічною територією.

9.1.24. Відкупорювати металеву тару зубилом чи молотком, які можуть дати іскру, забороняється. Для відгвинчування пробок слід використовувати лише спеціальні ключі.

9.1.25. До укладання тари в штабелі вона звільняється від залишків пакувальних матеріалів (папера, стружки, обпилювання), а тара з-під горючих рідин – від залишків пального.

9.1.26. Укладання майна в штабелі здійснюється так, щоб залишалися вільними проходи й виходи. Забороняється складати майно впритул до печей, радіаторів опалення, електромережі й ламп, а також проводити у сховищах роботи, не пов'язані з перенесенням та складанням майна.

9.1.27. Під час грози й ураганів роботи в сховищах з вогненебезпечним майном припиняються, двері і вікна – закриваються, за технічною територією і сховищами встановлюється посилене спостереження з числа працюючих у сховищах осіб і пожежних постів.

9.1.28. Під час сумісного зберігання у складах (приміщеннях) різних речовин та матеріалів повинні враховуватися їх пожежонебезпечні фізико-хімічні властивості (здатність до окислення, самонагрівання, займання в разі потрапляння вологи, взаємодії з повітрям тощо).

Спільне зберігання в одній секції з каучуком або автомобільною гумою, а також ЛЗР та ГР будь-якого іншого майна, незалежно від однорідності застосовуваних вогнегасних речовин, не дозволяється.

9.1.29. Зберігання вантажів, тари та вантажних механізмів на рампах складів не дозволяється. Матеріали, розвантажені на рампу, до кінця роботи складу мають бути прибрані.

9.1.30. У складських будівлях (приміщеннях) всі операції, пов'язані з розкриттям тари, видачею майна, перевіркою справності та дрібним ремонтом, приготуванням робочих сумішей вогненебезпечних рідин та іншими подібними до цих роботами, повинні здійснюватися в ізольованих приміщеннях.

9.1.31. У складських приміщеннях, розташованих у будівлях будь-якого ступеня вогнестійкості, допускається виконувати стелажі з горючих матеріалів висотою не більше ніж 3 м із забезпеченням проходів між стінами і стелажами завширшки не менше ніж 1 м. Конструкції стелажів (у тому числі полиці) висотою більше ніж 3 м мають виконуватися з негорючих матеріалів.

У разі застосування безстелажного способу зберігання майно повинне укладатися у штабелі. Проти дверних отворів необхідно залишати проходи, які дорівнюють ширині дверей, але не менше ніж 1 м. Якщо склад понад 10 м завширшки, посередині його влаштовується поздовжній прохід не менше ніж 2 м завширшки. Ширина проходів між штабелями має бути не менше ніж 1 м.

Ширина проходів та місця штабельного зберігання повинні бути позначені обмежувальними лініями, нанесеними на підлозі, які добре видно.

Відстань між стінами та штабелями повинна бути не менше ніж 0,8 м.

9.1.32. Складські приміщення (відсіки), розташовані в підвальних або цокольних поверхах, повинні мати люки чи вікна розміром 0,9х1,2 м з приямками (для випускання диму в разі пожежі), які влаштовуються відповідно до вимог будівельних норм.

У разі неможливості влаштування вікон дозволяється обладнання цих приміщень спеціальною системою димовидалення.

9.1.33. У складах конторські та побутові приміщення мають бути облаштовані протипожежними перегородками 1-го типу та перекриттями 3-го типу (без отворів) і мати один з евакуаційних виходів безпосередньо назовні. Сполучення цих приміщень зі складом допускається через протипожежні двері 2-го типу. У протипожежних перегородках, що відокремлюють конторські приміщення від складу, дозволяється влаштовувати протипожежні вікна 2-го типу, що мають сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання відповідності.

Дозволяється розміщувати у складських приміщеннях робочі місця комірників з обгородженням їх заскленими перегородками з негорючих матеріалів заввишки 1,8 м, які не повинні перешкоджати евакуації людей та матеріальних цінностей.

9.1.34. Балони з горючими газами, посудини (пляшки, сулії, інша тара) з ЛЗР та ГР, аерозольні упаковки мають бути захищені від сонячного й іншого теплового впливу.

9.1.35. У складах загального призначення (далі – загальний склад) допускається зберігання не більше 5 тис. аерозольних упаковок.

За умови більшої кількості таких упаковок вони повинні зберігатися в окремих складах або ізольованих протипожежних відсіках загальних складів з безгорищними покриттями, які легко скидаються. В ізольованому відсіку дозволяється зберігання не більше 15 тис. упаковок.

9.1.36. Складування аерозольних упаковок у багатоповерховому складі дозволяється лише на верхньому поверсі у протипожежних відсіках. Кількість упаковок у відсіку не повинна перевищувати 150 тис. штук.

Загальна місткість складу може становити не більше 900 тис. упаковок.

9.1.37. На відкритих майданчиках або під навісами зберігання аерозольних упаковок допускається лише в негорючих контейнерах, що замикаються.

9.1.38. Конструкції будівель та навісів складів з матеріалів груп горючості Г3, Г4 мають бути оброблені вогнезахисними засобами, які забезпечують І групу вогнезахисту.

9.1.39. У складських приміщеннях, в яких зберігаються пожежовибухонебезпечні речовини й матеріали (лаки, фарби, розчинники, сірники тощо), балони з газом та продукція в аерозольній упаковці, на зовнішньому боці дверей (воріт) повинна бути вивішена інформаційна карта, яка характеризує пожежну небезпеку майна, що зберігається у приміщенні, його кількість та заходи, які слід вживати під час гасіння пожежі.