Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 2)

6.4.4. Для відведення легких парів і газів каналізацію по підземній трасі необхідно обладнати вентиляційними стояками. Витяжні вентиляційні стояки встановлюють одразу за гідрозатворами на випуску забруднених стоків, виводять їх вище покрівлі виробничої будівлі не менш ніж на 0,7 м і закінчують обрізом труби.

6.4.5. Каналізаційні мережі та гідрозатвори необхідно періодично оглядати й очищати. Кришки оглядових колодязів каналізації повинні бути постійно закритими, а на складах ЛЗР та ГР мати пофарбування, яке вирізняється, та покажчики місця їх знаходження.

Кришки каналізаційних колодязів на мережах і спорудах стічних вод із наявністю ЛЗР, ГР і вибухонебезпечних речовин мають виконуватися з негорючих матеріалів, що не утворюють іскор під час ударів.

Каналізаційні споруди мають обладнуватися вентиляцією відповідно до будівельних норм, а викид повітря з вентстояків повинен відбуватися на висоті не менш як 2 м від землі.

6.4.6. Не дозволяється:

Експлуатувати виробничу каналізацію з несправними або неправильно виконаними гідрозатворами;

Об'єднувати потоки різних стічних вод, які спроможні в разі змішування утворювати й виділяти вибухонебезпечні суміші;

З'єднувати витяжну частину каналізаційних стояків з вентиляційними системами та димоходами;

Використовувати для освітлення гідрозатворів і колодязів ліхтарі, факели та інші види відкритого вогню;

Застосовувати каналізаційні труби з горючих та важкогорючих матеріалів у разі їх відкритого прокладання в об'ємі сходових кліток і через міжповерхові перекриття.

6.5. Газове обладнання

6.5.1. Газові плити у приміщеннях слід установлювати біля стін (перегородок) з негорючих матеріалів на відстані не менше ніж 0,06 м від них. У разі встановлення газових плит біля стін (перегородок) з горючих матеріалів, стіни (перегородки) необхідно ізолювати негорючими матеріалами: штукатуркою, покрівельною сталлю по негорючому теплоізоляційному матеріалу не менше ніж 3 мм завтовшки і т. ін. Ізоляція повинна виступати за габарити плити не менше ніж на 0,1 м з кожного боку і не менше ніж 0,8 м зверху. Відстань від плити до ізольованих негорючими матеріалами стін (перегородок) повинна бути не менша ніж 0,07 м.

Відстань між плитою та неізольованою стіною (перегородкою) з горючих матеріалів повинна бути не менша ніж 1 м.

6.5.2. Установлення газових проточних водонагрівників потрібно передбачати на стінах (перегородках) з негорючих матеріалів.

Дозволяється встановлювати проточні водонагрівники на обштукатурених чи ізольованих негорючими матеріалами стінах (перегородках) на відстані не менше ніж 0,03 м від них.

Ізоляція повинна виступати за габарити корпуса водонагрівників не менше ніж на 0,1 м.

6.5.3. Розміщення газових опалювальних котлів, опалювальних апаратів, ємнісних газових водонагрівників, газобалонних установок має відповідати протипожежним вимогам будівельних норм щодо газопостачання
(ДБН В.2.5-20-2001) та Правилам безпеки систем газопостачання України.

6.5.4. Меблі та інші вироби (предмети) з горючих матеріалів слід установлювати не ближче ніж 0,2 м від газових приладів.

6.5.5. Застосовувати вогонь для виявлення витоку газу з газопроводів, а також користуватися газовими пальниками й приладами в разі несправності їх чи несправності газопроводів та арматури забороняється.

6.5.6. У разі виявлення у приміщенні запаху газу, слід негайно припинити його подавання, викликати аварійну газову службу і провітрити приміщення. До усунення несправності у приміщенні забороняється запалювати сірники, палити, застосовувати відкритий вогонь, вмикати та вимикати електроприлади.

6.5.7. Улаштування дахових котелень на природному газі має відповідати Рекомендаціям з проектування дахових, вбудованих і прибудованих котельних установок та встановлення побутових теплогенераторів, що працюють на природному газі.

6.6. Теплові мережі

6.6.1. Коли теплові мережі прокладаються над землею, застосування горючих теплоізоляційних матеріалів не допускається, за винятком трубопроводів, прокладених поза підприємствами та населеними пунктами. В останньому випадку повинні улаштовуватися вставки завдовжки 5 м з негорючих матеріалів не менше ніж одна на кожні 100 м довжини трубопроводу.

6.6.2. Трубопроводи теплових мереж у місцях перетинання перекриттів, внутрішніх стін та перегородок необхідно прокладати в гільзах з негорючих матеріалів.

6.6.3. У місцях перетинання трубопроводами з теплоносієм металевих огороджувальних конструкцій з горючими полімерними утеплювачами в радіусі
0,1 м повинна передбачатися теплова ізоляція з негорючих матеріалів.

6.6.4. Гарячі поверхні мереж, розташованих у приміщеннях, у яких вони можуть створити небезпеку спалахування газів, парів, аерозолів або пилу, треба ізолювати таким чином, щоб температура на поверхні теплоізольованої конструкції була не менше ніж на 20% нижча температури самоспалахування речовин.

6.6.5. Теплоізоляція повинна відповідати вимогам будівельних норм і виконуватися з матеріалів, що не виділяють вибухопожежонебезпечних речовин у кількостях, які перевищують гранично допустимі концентрації.

6.6.6. Не допускається:

Прокладання трубопроводів теплових мереж у каналах та тунелях разом із газопроводами зрідженого газу, киснепроводами, трубопроводами з ЛЗР;

Застосування теплоізоляції з матеріалів груп горючості Г2, Г3, Г4 для захисту теплових мереж, розміщених у приміщеннях категорій А, Б, В, у технічних підвальних поверхах та підвалах з виходами через загальні сходові клітки;

Експлуатація теплових мереж з пошкодженою і просоченою нафтопродуктами теплоізоляцією.

6.7. Сміттєвидалення

6.7.1. Ствол сміттєпроводу повинен виконуватися з негорючого матеріалу, а кришки клапанів на поверхах повинні бути негорючими з ущільненнями в місцях прилягання до сміттєприймальників.