Сегодня: 20 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 1)

 

1.10. Акумуляторник забезпечується спеціальним одягу, спеціальним взуття та іншими засобами індивідуального захисту:

Костюм бавовняний з кислотостійким просоченням (термін носіння – 12 місяців);

Чоботи гумові (термін носіння – 12 місяців);

Рукавиці гумові (чергові);

Фартух прогумований (черговий);

Окуляри захисні закриті (до зносу).

У процесі роботи акумуляторник повинен дотримуватися правил носіння спеціального одягу, спецвзуття, користування засобами індивідуального захисту.

1.11. Акумуляторник зобов’язан знати і дотримуватися правил пожежо - і вибухобезпеки. Завалення і захаращення приміщень, проходів не допускається.

Паління дозволяється тільки в спеціально позначених і обладнаних приміщеннях для паління поза робочими місцями.

1.12. Про кожний нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, потерпілий або очевидець нещасного випадку зобов’язаний негайно доповісти керівнику робіт.

1.13. Акумуляторник повинен володіти прийомами надання першої медичної допомоги, прийомами транспортування потерпілого, знати місце розташування і вміст аптечки, уміти користуватися засобами, що знаходяться в аптечці.

1.14. Акумуляторник повинен знати і дотримуватися правил особистої гігієни.

1.15. За невиконання даної інструкції акумуляторник несе відповідальність згідно з чинним законодавством України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Упорядкувати і надіти ЗІЗ. Волосся прибрати під головний убір.

2.2. Оглянути робоче місце, привести його в порядок, прибрати усі заважаючи роботі предмети. Робочий інструмент, пристосування і допоміжний матеріал розкласти в зручному і безпечному порядку та перевірити їх справність.

2.3. Перевірити і пересвідчитися в справності обладнання зарядних місць, стелажів, укриття шинопроводів і електролітних шлангів, вилки і електрошнура переносної електролампи.

2.4. Перевірити освітленість робочого місця і роботу системи вентиляції, наявність протипожежного інвентарю.

2.5. Перевірити наявність поблизу умивальника мила, вати в упаковці, рушника і засобів для нейтралізації кислоти або лугу при попаданні їх на шкіру і в очі.

2.6. Акумуляторник не повинний приступати до виконання роботи при наступних порушеннях вимог безпеки:

Якщо припливно-витяжна вентиляція не працює;

При несправностях, вказаних в інструкціях заводів – виробників по експлуатації засобів захисту, що застосовуються, та обладнання, при яких не допускається їх застосування;

При недостатній освітленості робочого місця;

При несправності електропроводки і зарядних установок;

У разі відсутності розчину питної соди або розчину борної кислоти.

Виявлені порушення вимог безпеки повинні бути усунені до початку робіт, а при неможливості зробити це акумуляторник зобов’язаний повідомити про них керівника робіт.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Акумуляторні роботи повинні виконуватися в спеціально виділеному приміщенні, куди повинен бути обмежений доступ людей. На дверях повинні

Бути вивішені знаки безпеки: "Акумуляторна", "Вогненебезпечно", "З вогнем не входити". Припливно-витяжна вентиляція акумуляторного приміщення повинна вмикатися за півгодини до початку заряду батареї і вимикатися після видалення всіх газів не менше, ніж через півтори години після вимкнення заряду.

3.2. Для переміщення акумуляторних батарей по території та у приміщенні необхідно користуватися спеціальними візками, платформа яких виключає можливість падіння батарей.

3.3. При перенесенні вручну малогабаритних акумуляторних батарей необхідно використовувати пристрої (захвати) і дотримуватися заходів безпеки, щоб уникнути обливання електролітом.

3.4. Переносити бутлі з кислотою, лугом і електролітами слід вдвох. Бутлі повинні бути надійно закріплені на носилках або інших пристроях, закриті притертими пробками і зберігатися в окремому приміщенні, яке провітрюється.

3.5. Під час роботи акумуляторники зобов’язані:

Не допускати замикання клем акумуляторів металевими предметами;

Перевозити батареї на спеціальних возиках з гніздами за розміром батареї, що виключають можливість їх падіння;

Не допускати одночасного дотику до двох клем акумуляторів для запобігання короткому замиканню та іскрінню;

Перевіряти напругу акумуляторних батарей тільки вольтметром;

Приєднувати клеми акумуляторів на зарядку і від’єднувати їх після зарядки при вимкненому устаткуванні зарядного місця;

З’єднувати акумуляторні батареї освинцьованими клемами, які створюють щільний контакт та виключають іскріння.

3.6. Приєднувати батареї до мережі постійного струму і з’єднувати акумулятори між собою необхідно в гумових рукавичках і гумовому взутті.

3.7. При необхідності виконання роботи на струмоведучих частинах потрібно користуватися інструментом з ізольованими рукоятками.

3.8. Для огляду акумуляторних батарей необхідно користуватися переносними світильниками у вибухобезпечному виконанні напругою не більше 42 В.

3.9. Для безпечного зливу кислоти потрібно встановлювати бутлі в спеціальні шарнірні підставки (качалки) або користуватися спеціальним сифоном.

3.10. Готувати кислотний електроліт необхідно в спеціальних посудинах (керамічних, пластмасових тощо), при цьому спочатку необхідно налити дистильовану воду, а потім в неї – тонким струменем кислоту.

3.11. Залиття кислоти і приготування електроліту потрібно здійснювати в захисних окулярах і гумових рукавичках.

3.12. Відкривати посудину з лугом при приготуванні лугового електроліту слід обережно і без застосування великих зусиль. Для полегшення відкривання флакона, пробка якого залита парафіном, необхідно прогріти горловину флакона ганчіркою, змоченою гарячою водою.

3.13. Великі куски їдкого калію необхідно дробити, накриваючи їх чистою тканиною. Роздроблені куски їдкого калію необхідно опускати в дистильовану

Воду обережно за допомогою стальних щипців, пінцета або металевої ложки і перемішувати скляною або ебонітовою паличкою до повного розчинення.

3.14. Заливати готовий електроліт в акумуляторні батареї слід через скляну воронку, заздалегідь вивернувши пробки із заливальних отворів і охолодивши електроліт до температури 35±10°С. Вимір рівня електроліту потрібно проводити за допомогою скляної трубки діаметром 3-5 мм.

3.15. Заряджати нові акумуляторні батареї слід тільки після просочення пластин електролітом: для батарей з сухими зарядженими пластинами - через 3 години, а для батарей з незарядженими пластинами – через 4-6 годин.

3.16. Здійснювати контроль за ходом зарядження слід за допомогою контрольних приладів (термометра, навантажувальної вилки, ареометра тощо).

3.17. Проводити паяння акумуляторних батарей в акумуляторному приміщенні необхідно не раніше, ніж через 2 години після закінчення заряджання. Батареї, що працюють в режимі постійного підзарядки, за 2 години до початку паяння потрібно перевести в режим зарядження.

3.18. Плавлення свинцю і заповнення ним форм при відливанні деталей акумуляторів, а також плавлення мастики і ремонт акумуляторних батарей повинно проводитися тільки на робочих місцях, які обладнані місцевою витяжною вентиляцією.

3.19 Акумуляторнику забороняється:

Входити в акумуляторну з відкритим вогнем (запаленим сірником, цигаркою тощо);

Працювати без спецодягу і інших засобів індивідуального захисту;

Зберігати і вживати їжу, воду і палити в акумуляторному приміщенні;

Користуватися електронагрівальними приладами;

Допускати в приміщення сторонніх осіб;

Користуватися для приготування електроліту скляним посудом;

Перемішувати електроліт, вдуваючи повітря через гумовий шланг;

З’єднувати клеми акумуляторних батарей проводами без затискачів;

Покидати приміщення під час зарядження акумуляторів;

Проводити зарядження акумуляторних батарей при непрацюючій припливно-витяжній вентиляції;

Переносити і переміщувати одному бутлі з кислотою, лугом і електролітами з відкритими пробками.

Зарядження акумуляторних батарей повинно проводитися тільки при відкритих пробках і увімкненій витяжній вентиляції.

3.20. Не допускається зберігати і заряджати кислотні і лужні акумуляторні батареї в одному приміщенні, а також зберігати бутлі з кислотою і флакони з

Лугом в акумуляторному приміщенні в кількості, що перевищує добову потребу.

3.21. Перед їжею і палінням необхідно вимити руки з милом і прополоскати рот водою. Не допускати попадання оксидів свинцю на шкіру.