Сегодня: 30 | 10 | 2020

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 3)

 

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1.Випадки, що можуть викликати аварію чи нещасний випадок: ураження електричним струмом, падіння предметів, захаращеність робочого місця, несправність обладнання та пристроїв, розрив шлангів та інше.

5.2.При виникненні такої ситуації необхідно вимкнути станцію від електромережі, огородити небезпечну зону, не впускати до неї сторонніх осіб.

5.3.Повідомити про те, що сталося, керівника робіт.

5.4.Якщо є потерпілі, надати першу медичну допомогу, при необхідності викликати швидку медичну допомогу.

5.5.Якщо сталася пожежа, викликати пожежну частину і приступити до гасіння наявними засобами пожежогасіння.

5.6.Виконувати вказівки керівника робіт по усуненню небезпечної ситуації.

ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ МИЙНИКА ПОСУДУ

1. Загальні положення

1.1. Дія Інструкції поширюється на всі органи і підрозділи ВМС ЗС України (далі – підрозділи).

1.2. Інструкція розроблена на основі ДНАОП 0.00-8.03-93 "Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві", ДНАОП 0.00-4.15-98 "Положення про розробку інструкцій з охорони праці".

1.3. За даною Інструкцією мийник посуду (далі – мийник) інструктується перед початком роботи (первинний інструктаж), а потім через кожні 6 місяців (повторний інструктаж).

Результати інструктажу заносити до «Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці», в журналі після проходження інструктажу повинні бути підписи особи, яка інструктує, та мийника.

1.4. Власник повинен застрахувати мийника від нещасних випадків та професійних захворювань.

В разі пошкодження здоров’я мийника по вині власника, він (мийник) має право на відшкодування заподіяної йому шкоди.

1.5. За невиконання вимог даної Інструкції мийник несе відповідальність згідно з чинним законодавством України.

1.6. До роботи мийником допускати осіб не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, навчені та атестовані по правилах безпечної експлуатації обладнання, пройшли вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж на робочому місці та інструктаж по пожежній безпеці.

1.7. Мийні кухонного і столового посуду допускається розміщувати в одному приміщенні. В такому випадку вони повинні відокремлюватись бар’єром висотою 1,6 м.

1.8. У мийному відділенні при установці машин продуктивністю більше 100 тарілок на годину треба передбачати місцеву витяжну вентиляцію.

1.9. Виробничі мийні ванни повинні бути без гострих кутів, з рівними поверхнями.

1.10. Миття та чищення посуду від залишків їжі повинно проводитись за допомогою скребків, йоржів.

1.11. Мийні ванни повинні бути виготовлені з матеріалів, допущених до застосування на підприємствах громадського харчування Міністерством охорони здоров’я України.

1.12. На робочих місцях, які працюють з підігрівом, необхідно застосовувати повітряну завісу.

1.13. Температура зовнішньої поверхні обладнання і огородження в місцях знаходження робітників не повинна перевищувати 45°.

1.14. Усі рухомі частини обладнання, що викликають небезпеку травмування, повинні бути закриті суцільними або сітчастими огородженнями. Сторони вічка або діаметри отворів сітки огорожі повинні бути не більше 10 мм.

1.15. Проходи до обладнання та до місць його вмикання та вимикання не повинні захаращуватись.

1.16. Обладнання повинно мати надійно діючі пристрої (пульт управління, кнопку тощо) для вмикання і зупинки, які розташовані так, щоб ними було зручно і безпечно користуватися з робочого місця і виключалась можливість самовільного їх вмикання.

1.17. У неробочий час обладнання повинно знаходитись у положенні, що виключає можливість його запуску сторонніми особами.

1.18. Робітники, які працюють на обладнанні, повинні бути забезпечені інструкціями з експлуатації обладнання, в яких викладені вимоги з охорони праці.

1.19. Мийник повинен:

Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;

Користуватись спецодягом та засобами індивідуального захисту;

Виконувати тільки ту роботу, яка доручена керівником робіт та по якій він проінструктований;

Не виконувати вказівок, які суперечать правилам охорони праці;

Не допускати присутності на робочому місці сторонніх осіб;

Вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим від нещасних випадків;

Вміти користуватись первинними засобами пожежогасіння;

Пам’ятати про особисту відповідальність за виконання вимог правил охорони праці та безпеку товаришів по роботі.

1.20. Основні шкідливі та небезпечні виробничі фактори, які діють на мийника:

Підвищена температура повітря робочої зони;

Підвищена вологість повітря робочої зони;

Теплове випромінювання;

Підвищені рівні шуму та вібрації;

Недостатня освітленість робочої зони;

Ураження електричним струмом.

1.21. Мийник забезпечується спецодягом: фартух прогумований з нагрудником. На мийці котлів додатково: рукавиці гумові.

1.22. Зашпилювати спецодяг і тримати у кишені одягу булавки, скляні та гострі предмети забороняється.

1.23. Мийнику забороняється:

Вмикати та вимикати обладнання, робота на якому не доручена керівником робіт;

Торкатися оголених проводів;

Відкривати щити освітлення, замінювати запобіжники та лампочки;

Класти на щити електрообладнання речі, одяг;

Вмикати в електромережу обладнання несправними вилками, в несправні розетки, якщо пошкоджена ізоляція проводу;

Користуватися біжутерією, каблучками, браслетами;

Залишати на відкритих місцях розбитий посуд, склянки, фужери та інше.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Одягнути спецодяг, заправити волосся під головний убір.

2.2. Перевірити:

Чистоту на робочому місці (відсутність на підлозі пролитих чи розсипаних залишків продуктів харчування та інше);

Справність обладнання, наявність надійного його заземлення;

Справність пускової апаратури;

Справність кранів холодної та гарячої води;

Чи не захаращені проходи, робоче місце сторонніми предметами;

Вхолосту роботу мийної машини. Впевнитись в справності роботи блокувальних пристроїв.

2.3. Перед початком роботи обладнання необхідно оглянути, перевірити правильність складання, надійність кріплення окремих деталей.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Перед вмиканням обладнання необхідно переконатися, чи нема у машині сторонніх предметів, чи надійне кріплення механізмів.

3.2. 3авантажити машину посудом, попередньо звільнивши його від залишків їжі.

3.3. Зачинити дверці та кожухи машини.

3.4. Увімкнути машину в роботу.

3.5. Під час роботи машини забороняється:

Відчиняти двері миючих камер;

Залишати без нагляду працюючу машину;

Захаращувати робоче місце чистим посудом.

3.6. Звільняти посуд від залишків їжі необхідно дерев’яною чи пластмасовою лопаткою, волосяною чи капроновою щіткою.

3.7. Залишки їжі слід складати в банки, які закриваються кришками.

3.8. Миття склянок, фужерів та інше виконувати окремо від іншого посуду.

3.9. Негайно вилучати з машини розбитий посуд.

3.10. Посуд, який має тріщини, щербини, вилучати із застосування.