Сегодня: 23 | 04 | 2024

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ ТА ДИПЛОМНОЇ РОБІТ

Додаток 5

БІБЛІОГРАФІЧНІ ДЖЕРЕЛА

СИГНАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

Метою видань цього роду є щонайшвидше інформування читачів про нові надходження літератури. Тому деякі з них укладаються за змістом журналів, які тільки-но надійшли до друку. Інколи практикується репродукування змісту нових журналів протягом 10 діб і розсипка Їх читачам.

Сигнальная информация. Биология. Рос. мова. Москва. Виходить друком з 1972 р. Праці з екології висвітлюються у секціях «Обшиє проблемы биологии» (1976 р.), «Зоология позвоночных» (1973 р.), «Общая микробиология» (1976 р.) та «Токсикология» (1976 р.).

Випуски кожної секції видаються двічі на місяць. Враховуються вітчизняні і іноземні видання. Описи у кожному випуску пронумеровано. Описові іноземних робіт передує переклад назви на російську мову. Допоміжних покажчиків немає. Читачі повинні отримувати матеріал не пізніше ніж через 45 діб після надходження видання до ВИНИТИ.

Сurrent Соntens. Англ. мова. Рhiladelphia (USА, Institute for scientific information). Щотижня видається окремий зошит, який містить фотокопії змістів журналів та збірок. Близькі за змістом видання групуються до 7-12 постійних розділів, які починаються сторінкою з чорним краєм. На початку зошита - зміст у вигляді алфавітного списку наведених у ньому видань. Наприкінці, зошита - алфавітний список перших авторів статей, де вказано також адреси для замовлення читачем відбитків праць, які його зацікавили. Алфавітний покажчик усіх ключових слів із заголовків статей. При кожній предметній рубриці є подвійний номер, який складається з номера сторінки даного зошита і номера сторінки у вміщеному тут-таки змісті журналу, з якої починається потрібна стаття. Чотири числа при назві журналу вказують номери його тому й випуску, номер зошита даної серії покажчика та номер сторінки в тому зошиті, де надруковано зміст. Окрім того, вказується код, за допомогою якого можна знайти назву організації, що видає даний журнал (збірку). У рекламі до видання вказано, що від часу надходження матеріалу до редакції та розсипки «Current Contents» минає менше місяця.

Праці з питань екології подаються у двох серіях:

Current Соntents. Life Sciences. Видається з 1958 р. Оглядається понад 1100 журналів та збірок. За рік враховується близько 150 тис. праць. Предметний покажчик до кожного зошита видасться окремим: випуском.

Current Соntents. Аgricultures. Віоlоgу and Еnvironmental Sciences. Виходить друком з 1970 р. Представлено близько 800 журналів та збірок з екології, агробіологічного змісту, з проблем охорони навколишнього середовища, з ботаніки та агрономії, мікології, фітопатології, лісознавства, з зоології та зоотехнії, ентомології, прісноводної та морської гідробіології та суміжних питань. Предметний покажчик з 1974 р. міститься у кожному зошиті.

РЕФЕРАТИВНІ ЖУРНАЛИ

Реферативний журнал. Биология. Сводный том. Рос. мова. Москва, виходить друком з 1954 р. Бібліографічні відомості про праці в галузі екології можна знайти в наступних випусках А. Общие проблемы биологии, В. Ботаника, Д. Зоология общая. Зоология беспозвоночных, Е. Знтомология, Й. Зоология позвоночных, К. Зоопаразитология, Л. Микробиология, У. Общая зкология. Биоценология. Гидробиология. Лесоведение и лесоводство.

Зведений том РЖ «Биология» містить близько 90-100 тис. описів праць за рік приблизно з 5 тис. журналів та збірок. Більшість статей реферовано; для книжок, як правило, подано лише описи. Російськомовна література з біології представлена з достатньою повнотою. З моменту публікації статті до появи її реферату в РЖ «Биология» минає в середньому 9 місяців. Зведений том виходить щомісяця, в кожній секції своя нумерація записів. Номер, що стоїть перед записом, потрійний і складається з номера місяця, літери, яка вказує секцію, та номера запису. На цей потрійний номер даються всі відсилки у допоміжних покажчиках — авторських та предметних, які виходять друком через рік, або й пізніше після завершення тому.

Бібліографічний опис у всіх журналах ВИНИТИ починається з заголовка роботи російською мовою. Далі йдуть прізвища авторів. Якщо стаття іноземна, то за прізвищами авторів ще раз повторюється назва статті мовою оригіналу (крім східних мов). Далі вказується назва журналу або збірки, рік, том, випуск, сторінки. Нижче друкується реферат, написаний спеціалістом. Наприкінці реферату вказано, де було виконано роботу (адреса першого автора). У секціях ані схема розташування матеріалу, ані зміст, як правило, не подаються - треба гортати все. Допоміжних покажчиків щомісячні випуски зведеного тому не мають. До річного комплекту виготовляється ручним способом три покажчики (в останні роки - за допомогою комп'ютерів);

1. Авторський (російський та латинський алфавітні ряди).

2. Предметний.

3. Латинських назв організмів, який складається з трьох розділів:

1) мікроорганізми, 2) рослини, 3) тварини. У кожному розділі за алфавітом розташовано назви таксонів, а в дужках позначено, до якої великої групи належить даний таксон. Під назвами таксонів вказано предметні рубрики та номери рефератів.

Запізнення з виходом допоміжних покажчиків до зведеного тому на 2-3 роки вкрай знижує інформативну цінність чудового бібліографічного журналу. Доводиться щомісяця здійснювати систематичний суцільний перегляд матеріалів у тому розділі (або розділах), де зустрічаються роботи, які цікавлять дослідника.

Реферативный журнал. География. Сводный том. Рос. мова, Москва, виходить друком з 1954 р. З 1971 р. виходить випуск 07.Д. «Биогеография. География почв». До 1975 р. існував при цьому зведеному томі, а згодом став окремим випуск 07Л. «Охрана природы и воспроизводство природних ресурсов» (див. перелік окремих випусків). Збирається література з біогеографії та загальної екології, фіто - та зоогеографії, з питань обліку чисельності рослин і тварин, з впливу факторів середовища на ценози та популяції, перетворення флори та фауни людиною, екології та біогеографії водойм, печер і т. ін., з географії ендопаразитів. Пошук праць певних авторів чи з окремих питань, чи за ареалом слід проводити за допомогою річних покажчиків до зведеного тому РЖ «География»: авторського, предметного чи географічного.

Реферативний журнал. Геологію. Сводный том. Рос. мова. Москва, виходить друком з 1954 р. З 1960 р, друкується випуск 08.Б. «Стратиграфия. Палеонтология».

Реферативний журнал. Отдельный выпуск ... Рос. мова. Москва, виходять друком з 1962 р.

Журнали виходять щомісяця, у кожному номері своя нумерація записів. Номер, що стоїть перед записом, потрійний і складається з номера місяця, номера «окремого випуску» та номера запису. На цей потрійний номер даються всі відсилки у допоміжних покажчиках - авторських та предметних, які виходять друком через рік або й пізніше після завершення тому.

... 55. Растеневодство (биологические основи). Виходить друком з 1963 р. Література з біології окремих груп Культурних, дикорослих корисних рослин та бур'янів. У спец. розділах добирається література про луки та пасовища, з фітопатології лісових порід, а також з методики дослідної справи.

... 56. Лесоведение И лесоводство. Друкується з 1963 р. За рік збирається близько 3,5 тис. праць з біології лісових біоценозів та окремих лісових порід, лісокультур, агролісомеліорації.

... 57. Почвоведение й агрохимия. Розпочато випуск у 1963 р.

... 58. Животноводство й ветеринария (биологические основы). Видається з 1963 р. Кожного місяця враховується близько 800 праць з паразитарних захворювань та інших питань тваринництва і ветеринарії. Покажчики — авторський та предметний - друкуються до річного комплекту.

... 70. Радиационная биология. Друкується з 1973 р. Раніше виходив як секція 04.С Зведеного тому РЖ «Биология». Видається щомісяця, містить понад 3 тис. описів на рік. Матеріал систематизовано за детальною схемою. Покажчики (авторський та предметний) складаються лише до річного комплекту.

... 72. Охрана природы й воспроизводство природных ресурсов. Окремим випуском видається з 1975 р., до цього входив до складу РЖ «География». За рік набирається понад 6 тис. праць, у тому числі: по заповідниках, охороні рослинного та тваринного світу, акліматизації, по дії людини на біосферу, контролю за забрудненням середовища та міжнародному співробітництву у справі його охорони. Покажчики - авторський, предметний та географічний.

... 75. Токсикология. Почав виходити в 1976 р.

Биогеоценология. Новосибірськ. Рос. мова. Видається з 1974 р. Виходить друком б разів на рік. Охоплює літературу з екології суходолу та водного середовища. Матеріал розташовано у систематичному порядку. Кожний випуск містить покажчики - авторський і географічний.

Аррlied Есо1оgу Аbstracts. Studies in Renewable Natural Resources. (Inform. retrival Ltd). Велика Британія. Англ. мова. Виходить з 1975 р. Реферуються праці щодо взаємодії організмів у природних умовах, щодо аналізу екосистем та впливу на них як біотичних факторів, так і діяльності людини. Матеріал розташовано за детальною схемою. За рік збирається близько 10 тис. праць з більш ніж 4 тис. видань різного профілю. У кожному щомісячному випуску - покажчик авторів. Детальний предметний покажчик до кожного тому.

Biological Аbstracts. Рubl. with the соор. of individual biologists, biol. industries and biol. journals bу Віоsciencеs inform. service of Віоlogiса1 Аbstracts. Рhiladelphia. Англ. мова. Філадельфія (США), видається з 1926 р.

З 1959 р. виходить двічі на місяць. 12 випусків складають том, на рік - 2 томи. Кожний випуск містить реферати і п'ять видів допоміжних покажчиків до них. Випуск розпочинається «Section heading» - алфавітний список 80-90 головних рубрик з вузьких галузей біології, за якими розподіляється матеріал. Цей список, подібно до змісту, відсилає до сторінок випуску. За рубриками «Section heading» групуються реферати в основному розділі, ці рубрики є також основою інших допоміжних покажчиків.

Згадки про екологічні праці можуть бути розміщені в наступних рубриках: Аero-Sрасе Віоlogу, Аgronomy, Веhavioral Віоlogу» Суrcadian Rhythm, Соmparative and Ехреrimental Invertebrate Моrphsiology, Рhysiology and РаthoІоgу, Есоlоgу, Есоnоmіс Воtаnу, Есоnоmіс Еntоmоlоgу, Forestry, General Віоlogу, Меtabolism, Реst Соntrol, Рlant Рhysiologу, Рubliс Неаlth, Sосіаl Віо1оgу, Soil Місrоbіоlоgy, Теmperature, Тохісоlоgу.

Наступний розділ - «Subject guide» - більш докладний алфавітний перелік приблизно 3 тис. рубрик та підрубрик, які відсилають до перших номерів рефератів праць з даної теми. У третьому розділі подається список нових книг і збірок, опрацьованих у даному випуску. Перед описом вказано номер реферату цієї книги. Далі йде основний розділ - описи та реферати праць, розподілених за рубриками і підрубриками. В описах слідом за прізвищами авторів вказано місце їх роботи, а далі - назва статті мовою оригіналу і в перекладі на англійську (підкреслено). Скорочення назв журналів зрозумілі і без розшифровки, В квадратних дужках - відомості про мову оригіналу та мову резюме. Нумерація бібліографічних записів зростає, починаючи з першого випуску тому до останнього. Загальний список опрацьованих протягом року періодичних видань з розшифровкою скорочень звичайно друкується в одному з останніх випусків тому. Протягом року (2 томи) журнал подає близько 140 тис. описів майже з 8 тис. журналів та збірок 100 країн.