Сегодня: 20 | 04 | 2024

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО АУДИТУ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ

У багатьох ситуаціях аналізу, цей критерій є занадто простим, щоб дати достеменно правильний результат. Заходи зі змінами витрат у майбутньому (підвищення ціни на паливо) можуть мати більшу вартість, якщо ці витрати не підраховані. Проста окупність не дозволяє порівнювати заходи, які мають різний термін функціонування. Цей критерій також не враховує часову цінність грошей, і не дає підстав для порівняння з іншими інвестиціями, для яких використовуються більш складні підрахунки. Незважаючи на багато недоліків цього критерію, він часто використовується для першої оцінки привабливості заходів, перш за все з малим строком окупності.

Чиста поточна вартість. Гривня сьогодні коштує більше, ніж буде коштувати завтра, з двох принципових причин: загальної цінової інфляції та вартості грошей з урахуванням прибутку майбутнього періоду. На основі загальної цінової інфляції, купівельна спроможність гривні з часом зменшується, і з того, що істинна цінність грошей полягає в тому, що вони спроможні купити, інфляція спричиняє зниження їх вартості. Вартість грошей з урахуванням прибутку майбутнього періоду стосується того факту, що за відсутністю загальної цінової інфляції гроші, отримані раніше, кращі, ніж гроші, отримані пізніше.

Ринковою, або “номінальною” відсотковою ставкою є реальна ставка плюс темп розвитку інфляції (це дещо спрощено). Як приклад, 100 гривень, отримані через 2 роки після сьогоднішнього дня, коштують 82,64 гривні сьогодні, припускаючи 10% номінальну відсоткову ставку. Навпаки 82,64 гривні, вкладені сьогодні з річною номінальною відсотковою ставкою 10% на рік, дадуть 100 гривень через 2 роки.


Витрати та вигоди інвестицій трапляються в різні періоди часу, що повинно бути враховано для аналізу. Критерієм для відображення цього факту є чиста поточна вартість (ЧПВ), у якій поточна вартість усіх витрат енергозберігаючих заходів порівнюється з поточною вартістю всіх вигод заходу. Різниця між цими двома – ЧПВ – є мірою економічної ефективності енергозберігаючих заходів. Негативна ЧПВ означає, що витрати на енергозберігаючі заходи переважають вигоди від неї, тоді як позитивна ЧПВ означає, що вигоди більші, ніж витрати. Чим більше ЧПВ, тим краще. Для визначення ЧПВ використовується наступна формула:

Де: t – рік, R - грошовий потік за t-й рік, d – ставка дисконту, C - поточна вартість капіталовкладень.

Внутрішня ставка рентабельності (ВСР). ВСР - це відсоткова ставка при якій, поточна вартість майбутніх надходжень дорівнює поточній вартості капіталовкладень. Формула для розрахунку ВСР наступна:


де: r – відсоткова ставка.

Отже, якщо ВСР дорівнює дискотній ставці, ЧПВ дорівнює нулю. ВСР часто використовується для сортування та класифікації альтернативних інвестицій – загалом, чим більша ВСР, тим краще.

Економічні припущення. Звичайно використовують два методи економічного аналізу: номінальний та реальний. головна різниця між ними - присутність або відсутність інфляції. так, у номінальному аналізі, вартість енергії, що була зекономленна у 2007 році, виражена у гривнях 2007 року, вартість енергії, що була зекономленна у 2008 році, виражена у гривнях 2008 року, і так далі. номінальна вартість енергії, що була зекономленна, продовжує підвищуватися через інфляцію та середній рівень цін. реальний аналіз виражає всі грошові значення у постійних величинах, забираючи ефект інфляції.

З використанням реального аналізу пов’язана необхідність підрахунку реальної дискотної ставки для відображення часової вартості грошей, яка є “реальною” ставкою після того як ефект інфляції забрано.

Основні економічні припущення стосуються:

· номінальної дисконтної ставки;

· рівня інфляції;

· реальної дисконтної ставки;

· періоду аналізу.

1.2.4 Розробка рекомендацій з енергозбереження

У загальному значенні, цей етап – найважливіший у проведенні енергетичного обстеження, тому що обґрунтування дій з енергозбереження – це звичайно головна причина, по якій на об'єкті призначається енергоаудит.

При розробці рекомендацій необхідно: