Сегодня: 25 | 04 | 2024

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ ТА ДИПЛОМНОЇ РОБІТ

У кожному випуску слідом за рефератами подаються виконані за допомогою ЕОМ допоміжні покажчики. Спершу вміщується покажчик авторів та співавторів. Далі йдуть 2 таксономічних покажчики тем досліджень: «Віоsystematic index» та «The Generic index». Вони дають можливість одразу оглянути всі праці даного випуску, які було виконано на представниках потрібного нам таксону, і визначити теми цих досліджень. Теми позначено умовними скороченнями. Їх алфавітний список надруковано перед цими покажчиками. В першому з них подано латинські назви всіх організмів, згадуваних у роботах даного випуску, в тому числі і тих, які використовувались як піддослідні моделі. У другому таксономічному покажчику, який складається починаючи з 1974 р., - «The Generic index» - три колонки: в першій - алфавітний список родів (та їхніх видів - за алфавітом); у другій - умовні позначки теми дослідження; у третій - номери рефератів. Для спрощення пошуку, досліджень, де розглядається дія будь-якого агента, чинника на якийсь об'єкт (організм, популяцію, процес), та й ще при наявності якихось особливих, варіюючих обставин, використовується «CROSS-index» (Соputerized Rearrangement of Subject Specialities). Цей покажчик являє собою ті ж розташовані за алфавітом рубрики «Subject guide» з відповідними, розташованими за алфавітом, підрубриками. Під кожною підрубрикою у 10 колонках наведені номери праць, які її стосуються. Останній, п'ятий покажчик - «Subject index». Це предметний покажчик. Він з'явився 1964 р.; до 1970 р. виходив окремим зошитом до кожного випуску «Віоlogical Аbstracts». За допомогою предметного покажчика можна знайти працю з будь-якого вузького питання. Кожна праця відображається стільки разів, скільки значущих слів є у її заголовку, але слід пам'ятати, що близькі поняття можуть розійтись у різні місця алфавітного ряду. Перед кожним покажчиком друкуються докладні інструкції. Покажчики окремих випусків потім об'єднуються за допомогою ЕОМ в покажчики до тому.

Bioresearch Index, Reporting the World`s Research Literature in the Life Sciences. Publ. month. by Biosciences inform. service of Віо1оgіса1 Аbstracts. США, Філадельфія. Англ. мова. Випускати розпочали 1965 р. Враховуються праці з приблизно 1 тис. журналів біологічного та агробіологічного профілю, а також оглядові статті з біологічних проблем, статті з неперіодичних збірок, матеріали симпозіумів та конгресів, статті, надруковані у журналах, наукові звіти фірм та установ, статті науково-популярних журналів.

Ці матеріали не відображаються у «Biological Abstracts». За рік збирається болько 90 тис. описів. Щомісячний випуск розпочинається пермутаційним предметним покажчиком. В основному розділі випуску подано скорочені назви врахованих видань (із зазначенням тому, випуску, року) та їхній зміст. Кожна стаття має порядковий номер; нумерація зростає протягом року. Увесь матеріал обробляється на ЕОМ і у кожному випуску є ті ж таки п'ять видів допоміжних покажчиків, які зазначені у «Biological Аbstracts». Згодом подібні покажчики комплектуються на ЕОМ до кожного тому «Biological Аbstracts»» та «Bioresearch Index». За допомогою ЕОМ із загального потоку праць добираються матеріали для ряду поточних тематичних покажчиків. Ці реферативні видання також мають зазначені вище п'ять видів допоміжних покажчиків у кожному випуску.

Bulletin signalitique. (Centre Nat. de la rech. sci. Centre de documentation). Франція. Фр. мова. Виходить друком з 1940 р. Складається з ряду секцій. Усі секції виходять щомісяця, кожна утворює том за рік. В них враховується 140—150 тис. праць з різних питань біології, надрукованих приблизно у 9 тис. видань. Матеріал у кожному випуску розташовано за детальною схемою-змістом. Описи мовою оригіналу та в перекладі на французьку. Перед описом - потрійний номер, який складається з номера тому, номера секції та номера опису. Допоміжні покажчики кожної секції відсилають лише до останнього номера. Описи супроводжуються короткою анотацією французькою мовою. Хрестик перед номером опису означає, що цей матеріал продубльовано у крайньому разі ще в одній секції. Широке застосування дублювання кожної статті, цікавої для читачів кількох секцій, є особливістю цього журналу. Допоміжні покажчики, сформовані за допомогою ЕОМ, - авторський та предметний - є у кожному випуску всіх секцій. До річного тому кожної секції видаються покажчики авторів та предметний.

Секції спочатку позначались номерами і літерами, а з 1969 р. введено трьохзначні номери: 360, Віоlogie animale. Physiopathologie des invertebres. Ecologie. У цій секції переважає таксономічний порядок групування матеріалу. Два предметних покажчики; у першому перераховано теми досліджень та їх об'єкти, другий складається з 3 розділів за таксономічною ознакою: найпростіші, безхребетні та хребетні. У цих розділах назви таксонів розміщено за алфавітом.

Science Citation Index (SCI). США, Philadelphia (Inst. for sci. inform.). Виходить друком з 1961 р. Покажчик міжнародної наукової літератури із 100 галузей техніки, природничих наук, медицини, сільського господарства та соціальних наук. Випуски виходять кожного кварталу, згодом кумулюються за рік, нарешті - за п'ятиріччя. В полі зору покажчика перебуває понад 2,5 тис. періодичних видань, як загальнонаукових, так і вузькогалузевих. По біології та суміжних галузях враховується близько 750 журналів.

Покажчик складається з 3 окремих, але пов'язаних між собою серій, які містять один і той же матеріал, але організований різним чином:

1. «Citation Index» - покажчик авторів, які цитують той чи інший матеріал. їхні прізвища, видруковані напівжирним шрифтом, розташовані за алфавітом; у наступному рядку наводятся короткі відомості про цитовану працю: спочатку дві останні цифри року, далі скорочена назва журналу, том, сторінка. Під цим записом дещо яснішим шрифтом надруковано прізвища авторів, які на дану роботу посилались; вказано, де знаходиться посилання: спочатку скорочена назва журналу, далі том, сторінка і наприкінці - останні дві цифри року випуска тому. Повний бібліографічний опис цих робіт подається у другій серії - «Sources Index». Використовуючи «Citation Index», можна з'ясувати, хто продовжує працювати у даній галузі, наскільки зацікавила інших цитована робота і т. ін. Звертатись до цього джерела слід лише тоді, коли відомі прізвища авторів, які працювали у потрібній вам галузі.

2. «Sources Index» - покажчик усіх авторів, які в своїх працях робили бібліографічні посилання. Матеріал розташовано за алфавітом перших авторів (до них додано відсилки від прізвищ співавторів); подаються повні бібліографічні описи робіт. У кожному випуску цієї серії є відділ, де матеріал розташовано за алфавітом організацій, в яких було виконано роботи («Corporate Index»). Під назвою організації перераховані в алфавітному порядку автори і подано короткі відсилки на їхні роботи.

3. «Permuterm Subject Index» - покажчик ключових слів із назв статей. Слова добираються парами: одне з них фігурує як головне (рубрика), друге - уточнює тему (підрубрика). Рубрики розташовано за алфавітом, а під ними - за алфавітом - Їхні підрубрики. Вказано прізвища та ініціали перших авторів, а повний опис робіт слід шукати у «Sources Index». Інколи кумульовані випуски «Permuterm Subject Index» зручно використовувати для пошуків робіт іноземних авторів з вузьких питань біології чи екології.

Як і в інших покажчиках, виконаних за допомогою ЕОМ, у «Science Citation. Index» існує багато скорочень, умовних позначок і т. ін. Вони розшифровуються в інструкціях, надрукованих на початку кожного випуску в усіх серіях. Для створення цього покажчика використовується матеріал, зібраний в багатьох серіях сигнальної інформації «Current Contents», які друкуються тією ж фірмою.

ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Беркут. Укр., рос., англ. мови. Київ. Видається з 1997 р.

Ботанический журная. Рос. мова. Москва.

Бюллетень Моск. о-ва испытателей природы. Отдел биологический. Рос. мова. Москва.

Вестник зоологии. Укр., рос., англ. мови. Київ, видається з 1967 р. У розділах «Экология» і «Краткие сообщения» друкуються статті з різних питань екології тварин.

Вестник Московского университета. Серия бислогии. Рос. мова. Москва.

Гидробиологический журнал. Укр., рос., англ. мови. Київ.

Доповіді Академії наук України. Укр., рос., англ. мови. Київ.

Екология. Болгария. Болг. мова.

Екологія та ноосферолоія. Укр., рос., англ. мови. Дніпропетровськ. Видається з 1995 р.

Журнал общей биологии. Рос. мова. Москва.

Заповідна справа в Україні. Укр., рос., англ., нім. мови. Канів (Канівський природн. заповщник). Видається з 1995 р.

Зоологический журнал. Рос. мова. Москва.

Мікробіологічний журнал. Укр., рос., англ. мови. Київ.

Научные доклады высшей школы. Биологические науки. Рос. мова. Москва.

Ойкумена. Укр, мова, Київ, видається з 1991 р. Орнитология. Рос. мова. Москва.

Охота и охотничье хозяйство. Рос. мова. Москва. Природа, Рос. мова. Москва.

Рідна природа. Укр, мова. Київ, друкується з 1975 р.

Український ботанічний журнал. Укр. мова. Київ, видається з 1934 р. Успехи современной биологии. Рос., англ. мови. Москва.

Acta Oecologica. Oecologia Applicata. Франщя. Фр. та англ. мови. Acfa omithologica. Польша. Англ. мова.

Acta theriologica. Полыца. Англ. мова. African Journal of Ecology. Велика Бриташя. Англ. мова,

АМВIO Journal of Human Environment Research. Швеція. Англ. мова. American Naturalist. США. Англ. мова.

Animal Behaviour. Велика Британія. Англ. мова. Applied Entomology and Zoology. Японія. Англ. мова. Ardea. Нідерланди. Англ., гол. мови. Auk. США. Англ. мова.

Australian Journal of Ecology, Австралія. Англ. мова.

Australian Journal of Zoology. Австралія. Англ. мова.

Behavioral Ecology and Sociobiology. Англ. мова.

Biochemical Systernatics and Ecology. Велика Бриташя. Англ. мова.

Biological Conservation. Міжнародний журнал. Англ. мова.